Тунберг: Апсурдно је да се овдје слушају они који изазивају климатске промјене

Tanjug
Foto: Euronews

ДАВОС- Активисти еколошког покрета "Петком за будућност", на челу са Гретом Тунберг одржали су испред конгресног центра Свјетског економског форума у Давосу дебату са извршним директором Међународне агенције за енергетику.

 На почетку, активисти су захтјевали да се одмах прекине ископавање нафте, гаса или угља, јер се тиме крши, како су навели, људско право на чисту, здраву и одрживу животну средину и права аутохтоног становништва, јавио је Ројтерс.
    Након тога, Тунберг је истакла да је апсурдно да се у Давосу слушају људи који највише изазивају климатске кризе, а не они "на првој линији фронта".
    "Чини се да се ослањамо на ове људе да реше наше проблеме", каже Тунберг, иако су "показали да дају предност краткорочној похлепи и корпоративној похлепи". "Бомбардовани смо порукама ових људи, одговорних за уништење планете", рекла је она. 
    На питање да ли мисли да би земљама у развоју требало дозволити да користе фосилна горива, она је рекла да је термин погрешан, јер они "нису недовољно развијени", већ "претерано искоришц́ени".
    Према њеним ријечима, климатска криза је у ствари "кумулативна криза", јер емисије које изазивају климатске промјене остају дуго у атмосфери.
    "Корени кризе су размишљање да су неки људи гори од других. Чини се да због тога жртвујемо људе, а то западном свету даје још вец́у одговорност, јер правичност мора бити у срцу климатских акција", рекла је она.
    Њемачка активисткиња Луиса Нојбауер упозорила је да се ера фосилних горива нец́е завршити све док индустрија фосилних горива буде одређивала правила.
    Она је подсјетила да је њемачки канцелар Олаф Шолц јуче у свом специјалном обрац́ању у Давосу рекао да будуц́ност иде даље од обновљивих извора енергије, али да је заборавио да каже да будуц́ност не припада фосилним горивима
    Хелена Гвалинга, из Еквадора, објашњава да долази из аутохтоне заједнице у амазонској прашуми, која је деценијама гледала како се сече њихова шума.
    "Потпуно је сулудо" што то дозвољавамо. У Давосу има људи који то подстичу кроз улагање у индустрију фосилних горива. Ово је криминално понашање", рекла је она.
    Активисткиња Ванеса Накате из Уганде рекла је да је климатска криза евидентна у областима које су њоме највише погођене.
    "На тим местима људи протежу средства за живот, држец́и се за своје животе и покушавају да издрже још једну недељу, други дан, сат и минут. Климатска криза превазилази статистику. Реч је о људима. Постоји неповезаност између онога о чему се разговара и онога што се дешава на терену", рекла је она.
    Директор Међународне агенције за енергетику Фатих Бирол изјавио је да недостаје политичка воља за решавање климатске кризе, а да је његово појављивање на данашњој дебати знак поруке коју жели да пошаље свијету.
    Он је објаснио да је енергетска индустрија одговорна за 80 одсто емисија које изазивају климатске промјене.
    "Уколико не трансформишемо енергетски сектор, чинец́и га чистим и сигурним, не можемо постиц́и климатске циљеве. Морамо да задржимо повец́ање температуре на 1,5 одсто. То значи да морамо да пређемо на чисту енергију, а чаробна реч је инвестиција", рекао је он.
    Нагласио је да капитала има довољно, али да недостаје политичка воља.
    "Имамо довољно сунца, довољно ветра, а расте и сектор електричних аутомобила. Али нажалост, транзиција се не дешава темпом који треба да видимо, посебно у земљама у развоју", рекао је Бирол.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана