Три године под истрагом: Спремају тужбу против Висе

Г.С.
Foto: Илустрација

БОСТОН – Америчко министарство правосуђа планира да подигне тужбу против Висе, тврдећи да је незаконито монополисала тржиште дебитних картица у САД, извјестио је Блумберг Њуз.

Одсjек министарства за сузбијање монопола спрема се да преда тужбу савезном суду већ данас, позивајући се на неименоване изворе, а преноси Индекс.

Прошле године министарство правосуђа затражило је од картичног џина да му достави документе и информације о пракси везаној уз пословање с дебитним картицама у САД и о надметању с другим платним мрежама.

Истрага је покренута 2021. године и требала је да утврди служи ли се Виса методама које штете слободном тржишном надметању на том тржишту. Платна компанија тада је истицала да верује да је њено пословање у сегменту дебитних картица у складу с важећим законима, преноси Б92.

Средином јуна огранак ДисКовер Фајненшл Сервис Пулс Нетворк нагодио се с Висом и повукао тужбу коју је пре десет година био подигао у Тексасу, тврдећи да картична фирма омета конкуренцију на тржишту услуга мреже дебитних картица, вриједном више милијарди долара. Таква пракса резултирала је већим накнадама за трговце, тврдили су.

И Висин конкурент Мастеркард био је својевремено предмет сличне антимонополске истраге због пословне праксе у сегменту плаћања дебитним картицама у САД и потискивања конкурентских платних мрежа, подсјећа Ројтерс.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана