Тинејџери запалили војни хеликоптер

Танјуг
Тинејџери запалили војни хеликоптер

ОМСК – У руском граду Омску, двојица шеснаестогодишњих дјечака упала су у војну ваздушну базу и запалила хеликоптер Ми-8 који је тамо стациониран, преноси Радио Слободна Европа позивајући се на руске Телеграм канале База и Шот.

Тинејџери су бацили молотовљев коктел на хеликоптер и побјегли, а убрзо их је привела полиција.

Фотографије са лица мјеста показују да су кабина хеликоптера и цијели његов предњи дио потпуно изгорјели. Према телеграм каналу Шот, летјелица је већ била отписана и није била у функцији.

Наводи се да су средњошколце за подметање пожара врбовали извјесни "украјински агенти" који су се дописивали са њима на интернету и обећали да ће им платити 20.000 долара за саботажу.

Међутим, након што су дјеца запалила хеликоптер, "агенти" су престали да комуницирају и избрисали су преписку.

Сличан инцидент догодио се 11. септембра у Нојабрску, у Јамало-Ненецком округу, гдје су двојица тинејџера од 13 и 14 година ушла на аеродром и запалила цивилни хеликоптер. Наводно су им непознате особе на Телеграму обећале велику суму новца за ту акцију.

Од почетка руске инвазије на Украјину, широм Русије су запаљене војне матичне службе, полицијске управе, зграде градске управе и пријемне канцеларије Јединствене Русије.

Након објављивања мобилизације, број оваквих напада се повећао. У једном броју случајева, притвореници су тврдили да су их странци наговорили на подметање пожара путем интернета, наводи РСЕ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана