Тинејџер из Филаделфије оптужен за планирање терористичког чина са Ал Каидом

Tanjug
Foto: NYP

ФИЛАДЕЛФИЈА- Тинејџер из Филаделфије оптужен је за планирање потенцијално "катастрофалног терористичког напада", након што су федералне власти откриле да је наводно комуницирао са терористичком групом повезаном са Ал Каидом и прикупљао материјал за прављење бомби, открили су данас званичници.

Како се наводи, 17.годишњака су 11. августа ухапсили службеници ФБИ у његовој кући у западној Филаделфији, због сумње да је неименовани тинејџер био у контакту са Катибат ал Тавхид вал Јихад, организацијом коју је Стејт департмент 2022. означио као глобалну терористичку групу, пренио је Њујорк пост.

Група, повезана са Ал Каидом, првенствено д‌јелује у сиријској провинцији Идлиб, али се верује и да је одговорна за напад на метро у руском Санкт Петербургу у априлу 2017.

Малолетник је наводно добио упутства од терористичке групе о томе како да направи импровизоване експлозивне направе, а агенти ФБИ-ја су прије његовог хапшења видели тинејџера како купује материјале за прављење бомби и опрему за спољашњу употребу и тактичку опрему.

"Рад Заједничке групе за борбу против тероризма ФБИ осујетио је потенцијално катастрофалан терористички напад у име изопачене идеологије, која ни на који начин не представља уверења огромне већине вјерника који траже мир, укључујући и муслимане“, рекао је у понедељак окружни тужилац Филаделфије Лари Краснер."

 

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана