Талибани обиљежили другу годишњицу повратка на власт, женама и даље забрањено образовање

Танјуг
Foto: Танјуг/АП

КАБУЛ- У Авганистану су талибани обиљежили другу годишњицу повратка на власт након што су се стране снаге предвођене САД повукле послије 20 година рата.

Талибани су ушли у главни град Кабул 15. августа 2021. године, пошто је предсједник Ашраф Гани, који је имао подршку САД, побјегао, а авганистанске безбједносне снаге, које су постављене уз дугогодишњу подршку Запада, се распале.

Портпарол талибана Забихулах Муџахид саопштио је поводом годишњице преузимања власти да нација треба да "захвали Алаху на тој великој побједи".

Муџахид је истакао да је сада у земљи осигурана безбједност и да исламским системом управља јединствено вођство.

У Кабулу су у уторак било повећане мјере безбједности, а војници су појачали провјере, пренио је Ројтерс.

Неколико министарстава, укључујући и министарство образовања, одржала су прославе. 

Замјеница генералног секретара Уједињених нација Амина Мохамед саопштила је да су током двије године преокренути животи авганистанских жена и дјевојака, њихова права и будућност.

Иако међународна заједница није формално признала талибане, они су избјегли унутрашње подјеле тако што су сложно стали иза свог идеолошки непоколебљивог вође Хибатулаха Акунџаде, а одржали су економију, која је у тешком стању, дијелом водећи и преговоре о инвестицијама са богатим земљама у региону, наводи АП.

Агенција додаје да су талибани такође побољшали безбједност након што су  разбили оружане групе као што је Исламска држава.

Током друге године владавине, талибани су забранили авганистанским дјевојкама да похађају универзитете, а такође су женама забранили обављање највећег броја послова.

Женама је забрањено и да користе услуге козметичких и фризерских салона, теретана, као и боравак у парковима, због тога што, наводно, нису правилно носиле хиџаб или су прекршиле правила родне сегрегације.

Ове наредбе су услиједиле након претходне забране издате у првој години владавине талибана да дјевојчице не похађају школу послије шестог разреда.

Талибани не планирају да укину забрану образовања жена

Талибани виде своју владавину Авганистаном као неограничену, јер црпе легитимитет из исламског закона и не планирају да укину забрану образовања жена, рекао је њихов главни портпарол Забихулах Муџахид.

Он је, говорећи поводом друге годишњице повратка талибана на власт у Авганистану, одбацио сва питања о ограничењима за дјевојке и жене, рекавши да нема ништа ново да каже по том питању, пренио је АП.

Забрана дјевојчицама да похађају школу након шестог разреда била је прва мјера у таласу ограничења која су увели талибани, а женама је потом забрањено и да обављају већину послова.

Талибани су преузели власт 15. августа 2021. године, након што су се снаге САД и НАТО-а повукле из Авганистана послије двије деценије рата.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана