"Тајмс": Контраофанзива није испунила очекивања Алијансе

Срна
"Тајмс": Контраофанзива није испунила очекивања Алијансе

ЛОНДОН - НАТО је био превише оптимистичан у погледу способности украјинске војске да врати територије прије љетње контраофанзиве, објавио је лист "Тајмс", позивајући се на неименованог америчког официра, који је учествовао у обуци украјинских војника.

Извор наводи да је НАТО предвођен САД "очекивао чуда" од кијевских трупа.

Британски лист примјећује да су званичници у Кијеву почели да окривљују своје западне присталице за њихов наводни недостатак одлучности.

"НАТО је очекивао чуда, а Украјинци су их обећали", рекао је он и додао да "не можете водити рат на основу оптимизма".

Лист наводи да ни Русија ни Украјина тренутно не могу да направе било какав одлучујући напредак, док Кијев сада проглашава успјехом заузимање појединачних села.

Аутор процјењује да Кијев има највише два мјесеца да преокрене ток прије него што јесење кише у новембру потпуно онемогуће проходност војне опреме.

Снажна одбрамбена утврђења и обимна минска поља која су поставиле руске снаге на југу Украјине неки су од разлога очигледног неуспјеха кијевске контраофанзиве, наводи лист.

У том контексту, званичници у Кијеву су недавно почели да критикују НАТО зато што не чини довољно, описујући Алијансу као блок који "нема петљу".

"С обзиром да ниједна страна није вољна на компромис, сукоб ће се вјероватно наставити на дуге стазе", наводи лист.

У разговору за "Вашингтон пост" раније ове недјеље, пољски предсједник Анџеј Дуда, један од најистакнутијих присталица Кијева, признао је да украјинска војска "тренутно није у стању да изведе веома одлучну контраофанзиву против руске војске".

Украјина је започела своју дуго очекивану контраофанзиву почетком јуна, концентришући напоре на више тачака дуж линије фронта од Запорожја до Доњецке области, подсјећа "Раша тудеј".

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана