Таипеј: 42 кинеска борбена авиона и осам бродова у вjежби надомак Тајвана

Танјуг
Таипеј: 42 кинеска борбена авиона и осам бродова у вjежби надомак Тајвана

ТАЈПЕЈ – Министарство одбране Тајвана саопштило је данас да је од раних јутарњих часова детектовало присуство 42 кинеска борбена авиона и осам бродова који су ангажовани у војним вjежбама у територијалној зони око острва.

Укупно 26 кинеских авиона прелетjело је средишњу линију Тајванског мореуза, који је раније служио као незванична баријера, или је прешло преко "продужене линије" поморске баријере, саопштило је тајванско Министарство одбране, преноси Ројтерс.

У међувремену, поводом војних вjежби кинеских оружаних снага у непосредној близини Тајвана, огласио се тајвански државни савjет за надзор односа са Кином и поручио да је народ Тајвана одлучан да се брани и никада неће подлећи кинеским пријетњама.

"Кина би требало да престане са употребом силе и застрашивањем и да отпочне дијалог", наводи се у саопштењу овог тијела тајванске владе.

Кинеско Министарство одбране саопштило је раније данас да кинеска војска започела војне вјежбе у близини Тајвана као "снажно упозорење" против сарадње "сепаратиста и страних снага".

Портпарол кинеске источне команде Ши Ји изјавио је да вјежбе тестирају стварне борбене способности кинеских снага и да представљају упозорење иностраним и тајванским снагама које се залажу за независност острва од Кине, пренио је раније АП.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана