Судан: Ситуација измиче контроли након четири мјесеца рата

Срна
Foto: Танјуг

ЖЕНЕВА - Милиони људи остају без хране у Судану, а неки умиру због недостатка здравствене заштите након четири мјесеца рата који је разорио главни град Картум и изазвао етничке сукобе у Дарфуру, упозориле су данас Уједињене нације.

”Вријеме истиче пољопривредницима да засаде усјеве који ће хранити њих и њихове сусједе. Медицинске залихе су оскудне. Ситуација измиче контроли”, наводи се у заједничком саопштењу агенција УН.

Сукоб између суданске војске и паравојних снага за брзу подршку избио је 15. априла због тензија повезаних са планираном транзицијом према цивилној управи, што је гурнуло земљу у насиље и запријетило дестабилизацијом региона.

Више од четири милиона људи је расељено, укључујући скоро милион оних који су побјегли у сусједне земље.

“Посмртни остаци многих убијених нису прикупљени, идентификовани или сахрањени, а УН процјењују да је више од 4.000 људи убијено”, рекла је портпарол високог комесара за људска права Елизабет Тросел на конференцији за новинаре у Женеви.

Званичник Популационог фонда УН Лејла Бејкер навела је да је број извјештаја о сексуалним нападима порастао за 50 одсто.

Милиони људи који су остали у Картуму и градовима у регионима Дарфура и Кордофана суочили су се са бесомучном пљачком и дугим прекидима комуникација, те снабдијевања водом и струјом.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана