Столтенберг: Запад није учествовао у курској офанзиви

Srna
Столтенберг: Запад није учествовао у курској офанзиви

Генерални секретар НАТО-а Јенс Столтенберг рекао је да Запад није имао улогу у украјинском нападу на западни руски регион Курск, упркос томе што Русија тврди супротно.

"Украјина није унапријед разговарала са НАТО о свом планирању офанзиве Курск. У том погледу, НАТО није играо никакву улогу", рекао је Столтенберг за њемачки лист "Велт ам зонтаг".

Столтенберг је истакао да Украјина сама бира свој метод одбране и њено право на самоодбрану не завршава се на међународно признатој руској граници.

Украјинске снаге су рано 6. августа прешле границу са Русијом и покренуле офанзиву у Курској области, а тај потез је руски предсједник Владимир Путин назвао провокацијом великих размјера која је усмјерена на цивиле и најавио адекватан одговор.

Помоћник руског предсједника Николај Патрушев рекао је да Украјина не би ризиковала упад у Русију без одобрења НАТО-а и западних обавјештајних агенција.

"Земље НАТО-а су послале оружје и војне инструкторе у Украјину и обезбјеђују обавјештајне податке и контролишу украјинске акције", истакао је Патрушев.

Руско министарство одбране саопштило је данас да су украјинске трупе у офанзиви изгубиле више од 8.200 војника и 76 тенкова.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана