Столтенберг: Украјински упад у Курску област у Русији је легитиман акт самоодбране

Танјуг
Столтенберг: Украјински упад у Курску област у Русији је легитиман акт самоодбране

БРИСЕЛ- Упад украјинских трупа у Курску област у Русији је легитиман на основу права Украјине на самоодбрану, изјавио је генерални секретар НАТО-а Јенс Столтенберг у својој првој реакцији на улазак  украјинске војске у Курску област у Русији.

Столтенберг је рекао за њемачки недјељник "Велт ам зонтаг" да Украјина има право да се брани и да, на основу међународног права, то не престаје на украјинској граници, преноси Ројтерс.

Шеф НАТО-а је навео да Алијанса није била унапријед обавијештена о плановима Украјине за упад на руску територију и да није имала никакву улогу у томе.

Столтенберг је оцијенио да Украјина ризикује напредовањем на руској територији, као што постоји ризик у свим војним операцијама, али је истакао да је на Кијеву да одлучи на који начин ће да се брани.

-(Украјински) предсједник (Володимир) Зеленски рекао је да операција има за циљ стварање тампон зоне за спречавање даљих руских напада преко границе - навео је Столтенберг.

Украјина је 6. августа покренула прекогранични упад у Курску област у Русији, а о тој војној операцији разговарало се и на састанку Савјета НАТО-Украјина у сриједу, што је затражио Кијев након најновијег таласа руских ваздушних напада.

Русија је украјински упад у Курску област назвала "великом провокацијом" и најавила да ће одговорити.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана