Стано: ЕУ јасна, спремни смо да уведемо драстичне мјере ако не дође до деескалације на КиМ

ГС
Стано: ЕУ јасна, спремни смо да уведемо драстичне мјере ако не дође до деескалације на КиМ

Портпарол Европске уније Петер Стано изјавио је да је ЕУ у више наврата била јасна када је ријеч о томе шта очекује од Приштине како би биле повучене уведене мјере, као и да је ЕУ спремна да уведе драстичне мјере уколико не дође до деескалације ситуације на сјеверу КиМ.

Петер Стано је рекао да је ЕУ од Приштине захтевала да делује у правцу деескалације и да моментално суспендује све полицијске акције у и око административних општинских зграда у општинама са српском већином на северу Косова.

- Четири градоначелника би привремено обављала своја задужења ван општинских зграда. Такође смо примијетили и поздравили најаву косовске владе за смањење полицијског присуства за 25 одсто у и око зграда општина. Све су то важни кораци, али су потребни додатни кораци - рекао је Стано на редовном брифингу за новинаре упитан да ли ће ЕУ почети са укидањем мјера против Приштине оног тренутка када буду расписани избори у четири општине на сјеверу КиМ са српском већином.

Нагласио је да укидање казнених мјера не зависи од ЕУ или међународних партнера већ зависи од способности Београда и Приштине да одговоре на захтјеве, договоре или обавезе.

- Такође, у више наврата смо рекли да избори морају да буду организовани у све четири општине. Организовани на инклузиван начин уз пуно и безусловно присуство свих косовских Срба. А веома је важно вратити се дијалогу између Београда и Приштине како би поново разговарали о најважним стварима – о споразуму и њиховој имплементацији - нагласио је Стано.

Упитан да ли ЕУ жели да види конкретне резултате и имплементацију договорених споразума између Београда и Приштине до краја године Стано је рекао да би било добро што прије видјети конкретне резултате јер споразуми и договори не служе задовољавању међународних партнера и ЕУ, већ су донети због добробити и унапређења живота грађана.

- Наравно да постоји потреба за ургентним спровођењем споразума. И на институционалном нивоу у Бриселу, али и код 27 чланица ЕУ и код међународних партнера постоји осећај и потреба за деескалацијом ситуације, зарад бенефита грађана и Косова и Србије, али и како би обе стране наставиле напред на европској агенди. Јер без напретка у дијалогу неће бити напретка ни на европском путу. То је већ ЕУ у више наврата веома јасно ставила до знања - закључио је Стано.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана