Стано: Брисел тражи од појединих земаља да врше притисак на Москву

Срна
Foto: Танјуг

БРИСЕЛ - Европска комисија послала је писмо појединим земљама у којем их позива да изврше притисак на Русију како би је убиједили на настави спровођење Иницијативе за извоз житарица из црноморских лука, потврдио је портпарол Комисије Петер Стано.

”Вјерујемо да ће наши партнери сигурно узети у обзир оно што је наведено у овом писму и да ће дјеловати у складу с тим ради вршења притиска на Русију”, рекао је Стано новинарима у Бриселу.

Он није поменуо које су државе у питању.

Према његовим ријечима, не ради се о писму које захтијева одговор у одређеном временском року, већ прије о покушају да се ситуација ријеши на међународном нивоу док се, у исто вријеме, врши притисак на Русију да се врати овој веома важној иницијативи.

Стано је додао да за сада нема конкретних одговора на писмо.

Високи представник ЕУ за спољну политику и безбједност Жозеп Борељ позвао је у четвртак, 3. августа, чланице Групе 20 /Г20/ да изврше притисак на Русију како би се вратила у споразум.

Иницијатива је након усвајања продужена у више наврата, а Москва није обновила учешће након истека продужетка 18. јула, нагласивши да се не испуњава дио споразума који се тиче извоза руских житарица и ђубрива.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана