Шојгу: Jaчамо снаге на западној граници

Агенције
Шојгу: Jaчамо снаге на западној граници

Русија ће појачати снаге на својој западној граници након приступања Финске НАТО савезу, изјавио је руски министар одбране Сергеј Шојгу.

Шојгу је у уводном обраћању Колегијуму Министарства одбране Русије рекао да је Пољска, као чланица НАТО-а, већ најавила планове за јачање своје војске и да очекује да ће значајне снаге и наоружање Алијансе бити распоређени у Финској, чије је укључивање у овај савез готово удвостручило дужину руске копнене границе са Алијансом.

- Колективни Запад води посредно рат против Русије - истакао је Шојгу и указао на "невиђену подршку" Украјини у испоруци оружја вриједног десетине милијарди долара да би се помогло Кијеву да одбије руске снаге.

Запад је у близини границе Русије и Белорусије распоредио око 360.000 војника, изјавио је данас руски министар одбране Сергеј Шојгу, додавши да ће Москва такође повећати присуство својих трупа на западним границама.

Шојгу је улазак Финске у НАТО и будуће приступање Шведске назвао "озбиљним фактором дестабилизације".

- На финској територији ће вјероватно бити распоређени додатни војни контингенти и ударно оружје НАТО-а, способно да погоди кључне циљеве на сјеверозападу Русије на значајној дубини - навео је Шојгу.

Прецизирао је да ће бити размотрена питања у вези са стварањем Лењинградске и Московске војне области, уз истовремено јачање групација трупа Оружаних снага Руске Федерације на западној граници.

Шојгу је додао да је Пољска објавила намјеру да изгради најмоћнију војску на континенту и да је постала "главни инструмент антируске политике САД".

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана