Смит: Крунисање краља бесмислена представа и шамар у лице народу

Срна
Смит: Крунисање краља бесмислена представа и шамар у лице народу

ЛОНДОН - Противници монархије у Британији најавили су данас да ће организовати протест на дан крунисања краља Чарлса у мају и истакли да ће та церемонија бити “шамар у лице” за већину људи који се боре са високом инфлацијом.

Група “Република” саопштила је да је у контакту са лондонском полицијом у вези са плановима да одржи мирне протесте на тргу код Вестминстерске опатије гђе се крунишу британски монарси.

“Крунисање је прослава насљедне моћи и привилегија, а томе нема мјеста у модерном друштву”, рекао је Грејем Смит, извршни директор “Републике”.

Он је истакао да је ова “бесмислена представа”, чија је цијана више десетина милиона фунти, шамар у лице милионима људи који се боре да изађу на крај са трошковима у вријеме кризе.

Анкете су показале да већина Британаца подржава монархију, али представници групе “Република” тврде да се та подршка полако смањује.

Бакингемска палата саопштила је јуче да ће крунисање бити прослављено процесијама, концертом у замку Виндзор, уличним забавама, свјетлосним представама и волонтерским радом у заједницама.

Чарлс Трећи /74/ постао је краљ у септембру након смрти своје мајке краљице Елизабете Друге. Крунисање ће се обавити 6. маја.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана