Скржипчак: Русе више није могуће војно побиједити

Срна
Скржипчак: Русе више није могуће војно побиједити

ВАРШАВА - Бивши командант пољских копнених снага генерал Валдемар Скржипчак сматра да је Украјина пропустила шансу да војно побиједи Русију и да више није могуће савладати Русе.

"Постојала је шанса да се добије рат у Украјини, али је током прошлог љета та прилика пропуштена. У августу сам рекао: 'Побиједите Русе, јер другу шансу нећете имати' " - наводи он.

Скржипчак напомиње да је било украјинских офанзивних дејстава на југу и сјеверу, али није било одлучног ударца који би сломио руску војску.

Али, сада су стигле посљедице, објашљава он, јер "Руси поново формирају свој потенцијал".

Пољски генерал сматра да се Русија више не може побиједити војно у Украјини, већ само, како је навео, "задавити" политички и економски.

"Украјина нема војне шансе да побИЈеди у овом рату. Сто /западних/ тенкова неће промијенити ток рата" – оцјењује Скржипчак, а преносе аналитички портали.

Он предлаже земљама ЕУ да мобилишу Украјинце који су унутар њихових граница.

"Морамо започети обуку нових формација украјинске војске – у Пољској, Њемачкој и Француској. Треба обучити и оне грађане Украјине који су овдје – мобилисати их, обучити и послати на фронт, јер је Украјини све теже", закључује он.
 

i

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана