Сjеверна Кореја:Амерички војник хоће уточиште

Танјуг
Сjеверна Кореја:Амерички војник хоће уточиште

ПЈОНГЈАНГ - Сјеверна Кореја је саопштила да истражује америчког војника Тревиса Кинга који је прешао демилитаризовану зону (ДМЗ) прошлог мјесеца, наводећи да је он изразио спремност да потражи уточиште у Сјеверној Кореји или у трећој земљи, пренели су сјевернокорејски државни медији.

Како преноси јужнокорејска агенција Јонхап, ово је прва потврда статуса америчког војника који је прешао војну линију разграничења током обиласка Заједничке безбједносне зоне 18. јула.

-Травис Кинг је признао да је одлучио да дође у Сјеверну Кореју, јер се лоше осећао због нељудског малтретирања и расне дискриминације у америчкој војсци. Он је такође изразио спремност да тражи избјеглички статус у Демократској Народној Републици Кореји или трећој земљи, говорећи да је разочаран неравноправним америчким друштвом - изјавио је званичник из Пјонгјанга за Корејску централну новинску агенцију.

Пентагон је саопштио да не може да потврди наводне изјаве америчког војника Тревиса Кинга.

Из Пентагона је наведено да остају фокусирани на сигуран повратак војника који је прошлог мјесеца преко демилитаризоване зоне прешао из Јужне у Сјеверну Кореју.

- Наш приоритет је да доведемо редова Кинга кући и да с тим циљем радимо кроз све расположиве канале - каже се у саопштењу.

Пре него што је прешао границу, Кинг је одслужио два мјесеца у затвору у Јужној Кореји због оптужби за напад, а пуштен је 10. јула.

Требало је да одлети у САД како би се суочио са дисциплинским поступком, али је успио да напусти аеродром.

Он је специјалиста за извиђање који је био у војсци од јануара 2021. године и био је у Јужној Кореји у оквиру ротације америчких трупа.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана