Сијарто: Запад не смије дозволити блоковски сукоб са Истоком

Срна
Foto: Агенције

ДАВОС- Запад не смије дозволити сукоб са Истоком преко политичких и војних блокова формираних на основу географије, изјавио је мађарски министар спољних послова Петер Сијарто.

Он је током Свјетског економског форума у Давосу упозорио да би блоковски сукоб заснован на географском положају имао посебно негативан утицај на оне земље које се налазе "негдје у средини", напоменувши да Мађарска заузима баш такво мјесто у "срцу Европе".

Сијарто је подсјетио да је прије почетка оружаног сукова Украјине и Русије прошле године постојало опште повјерење и међусобно поштовање Истока и Запада, што је омогућило евроазијску сарадњу, која је веома корисна Европи.

"Сада имамо сукоб географских блокова", рекао је Сијарто.

Модератор дискусије и амерички политиколог Јан Бремер нагласио је да је сада прикладније да се говори о Русији и њеном савезнику Бјелорусији, него о "источном блоку". Сијарто се сагласио са таквим мишљењем и појаснио да је говорио о својим страховима и опасности међублоковског сукоба.

Сијарто је, у исто вријеме, изразио мишљење да су догађаји који се тренутно дешавају у свијету "гори од Хладног рата".

Било како било, Сијарто сматра да је Русија "дио реалности" и да стога треба одржати отвореним канале за комуникацију са Москвом, уз напомену да су такви канали потребни за почетак мировних преговора и рјешавање ситуације у Украјини, јер би, у супротном, било немогуће "задржати наду за мир", јавио је ТАСС.

Шеф мађарске дипломатије истакао је да су за одржавање нормалних односа за сарадњу држава широм свијета потребни узајамно поштовање и методе рјешавања проблема засноване "физичкој реалности, а не идеологији", што се посебно односи на енергетску безбједност и испоруку нафте, гаса и других горива.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана