Сеул: Сјеверна Кореја би могла да произведе најмање двоцифрен број нуклеарног оружја

Tанјуг
Сеул: Сјеверна Кореја би могла да произведе најмање двоцифрен број нуклеарног оружја

СЕУЛ - Сјеверна Кореја има довољно плутонијума и уранијума да би могла да произведе најмање двоцифрен број нуклеарног оружја, изјавио је јутрос јужнокорејски посланик Ли Сеонг-квон, позивајући се на обавјештајну агенцију Јужне Кореје.

Ли је рекао да јужнокорејска обавјештајна агенција сматра да постоји велика вјероватноћа да Сјеверна Кореја изведе седму нуклеарну пробу након предсједничких избора у САД 5. новембра.

Јужнокорејски посланик је указао да је ријеткост да сјевернокорејски државни медији јављају о посјетама лидера Сјеверне Кореје Ким Џонг Уна постројењу за обогаћивање уранијума, тако да би извјештавање о његовој посјети које је објављено раније овог мјесеца вјероватно могло бити слање поруке Вашингтону прије одржавања предсједничких избора у САД.

Ли је такође напоменуо да објаве о Кимовој посјети могле да буду и у домаће сврхе јер је економска ситуација у Сјеверној Кореји тешка, пренио је Ројтерс.

Пјонгјанг је раније саопштио да је његов арсенал нуклеарног оружја и балистичких пројектила неопходан за супротстављање пријетњама САД и савезника.

Федерација америчких научника закључила је у јулу да је Пјонгјанг можда произвео довољно фисионих материјала за изградњу до 90 нуклеарних бојевих глава.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана