САД укинула визе за хрватске држављане

Г.С.
САД укинула визе за хрватске држављане

ВАШИНГТОН - Хрватски држављани ће најкасније од 1. децембра моћи путовати у САД без виза, објавио је у данас на свом Твитер профилу потпредсједник владе и министар унутрашњих послова Давор Божиновић.

“Захваљујем у име Владе РХ Роберту Силверсу, подсекретар Министарства за националну безбједност Сједињених Америчких Држава, који ме управо обавијестио о службеном уласку Републике Хрватске у Програм изузетака од виза. Сви хрватски држављани ће најкасније од 1. децембра моћи путовати у САД без виза. Ово је завршетак дугог пута преговора и евалуација, али прије свега наставак и јачање стратешког партнерства наших држава”, објавио је Божиновић.

Министарство безбједности САД-а је раније саопшило да је министар Алехандро Махоркас у координацији с америчким државним секретаром Антонијем Блинкеном у уторак Хрватску уврстио на попис држава судионица тзв. Програма изузетака од виза (VWP).

Хрватска прошла строге критерије

Према саопштењу, најкасније 1. децембра, Електронски систем за одобравање пасоша (ЕСТА) ће омогућити хрватским држављанима да се пријављују за пословна или туристичка путовања у трајању до 90 дана без исходовања визе, додаје се у саопштењу.

“Данашње уврштавање Хрватске у Програм изузетака од виза важно је признање заједничких економских и безбједносних интереса наших двију земаља”, изјавио је Махоркас.

Махоркас је честитао Хрватској што је постала 40. чланица VWP-а након што је испунила строге критерије преноси Алџазира Балкан

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана