САД нуде награду до 10 милиона долара за информације о сајбер нападима у Црној Гори

Tanjug
Foto: Instagram

ПОДГОРИЦА - Амерички Стејт департмент обезбедио је награду до 10 милиона долара за информације које могу да помогну у расветљавању сајбер напада почињених против интереса Сједињених Америчких Држава а, како наводе, посебно у свјетлу сајбер напада у Црној Гори у августу прошле године.

Амбасада САД поставила је на више локација у Подгорици билборде на којима се оглашава награда за информације које могу да доведу до идентификовања или лоцирања било које особе која је учествовала у "злонамерним сајбер активностима", преноси ЦдМ.

Текст огласа је на црногорском и руском језику, а истиче се да је исплата могућа и у криптовалути.

Како су за Радио Слободна Европа рекли из Амбасаде, циљ огласа је да се прикупе информације од "технолошки способних појединаца" који тренутно живе у Црној Гори и који би могли да знају више о нападима.

“Понуда награда је неограничена у смислу тражених информација, а награде се исплаћују сразмерно квалитету пружених информација”, рекли су из Амбасаде.

Напади на информациону мрежу Владе Црне Горе почели су у августу прошле године, након чега је мјесецима био онемогућен приступ сајтовима и мејловима Владе, али и других институција као што су тужилаштава, судови, катастар, Управа прихода и царина.

У превазилажењу посљедица сајбер напада на државне институције Црне Горе прошле године помагали су стручњаци америчког Федералног истражног бироа (ФБИ).

Програм Стејт департмента Награде за постизање правде је глобалне природе у циљу генерисања корисних информација које штите Американце.

Програм нуди награде за информације о тероризму, страном мешању у америчке изборе и страним злонамерним сајбер активностима против САД.

Црна Гора је чланица НАТО од 2017. године.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана