САД ће руску Вагнер групу прогласити међународном криминалном организацијом

Танјуг
САД ће руску Вагнер групу прогласити међународном криминалном организацијом

ВАШИНГТОН - САД ће сљедеће недјеље увести додатне санкције руској приватној војној Вагнер групи, за коју амерички званичници кажу да је помагала руској војсци у рату у Украјини, саопштила је данас Бијела кућа.

Портпарол Бијеле куће за националну безбејдност Џон Кирби

рекао је да ће Министарство финансија САД означити Вагнер групу као значајну транснационалну криминалну организацију, пренео је Ројтерс.

-У складу с таквом квалификацијом ми ћемо наметнути додатне санкције сљедеће недјеље против Вагнера и његове мреже подршке на више континената. Тим дјеловањем Вагнер ће бити препозата као трансконтинентална пријетња и кроз свој текући образац озбиљних криминалних активности - рекао је Кирби новинарима на брифингу у Бијелој кући.

Проглашавањем Вагнера транснационалном криминалном организацијом

према америчкој извршној наредби 13581 замрзава се цјелокупна америчка имовина Вагнера и забрањује Американцима да обезбјеђују средства, робу, или да пружају услуге тој групи.

-Овим акцијама и многима које ће услиједити, наша порука свакој компанији које разматра да пружи подршку Вагнеру гласи: Вагнер је криминална организација која чини распрострањена злодјела и крши људска права, и радићено неумољиво да идентификујемо, ометемо, разоткријмо и усмјеримо наше дјеловање на оне који помажу Вагнеру - рекао је Кирби.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана