Руског олигарха јуре италијанске власти након што су двије његове јахте "нестале"

Tanjug
Foto: Gardijan

РИМ-Италијанске власти трагају за руским олигархом Дмитријем Мазепином, након што су две његове луксузне јахте, које су заплењене због санкција ЕУ, мистериозно нестале из луке на Сардинији.

    Јахте руског милијардера и власника компаније за производњу минералних ђубрива, обе назване Алдабра, с поморским заставама две различите земље, нестале су из сардинске луке Олбија у року од неколико недеља, пренио је Гардијан. 

    Истрага коју је водила финансијска полиција Олбије открила је да је први брод, за који се наводи да вреди између 700.000 и милион евра, напустио то место у јуну и зауставио се у малој луци Бизерти у Тунису.
    Познато је да је друга јахта кренула из Олбије за Савону, луку у северној италијанској регији Лигурији, прије него што се упутила ка Турској.
    Тренутно се не зна гдје се налазе јахте и њихов власник.
    Обе јахте су заплењене прошлог марта након што је олигарх, иначе отац бившег возача Формуле 1 Никите Мазепина, стављен на листу санкција неколико недеља од почетка рата у Украјини.
    Полиција је саопштила да је Мазепин ангажовао страну компанију, која је потом ангажовала капетана са Сардиније да премести јахте из Италије.
    Посредничка компанија и капетан су кажњени до 500.000 евра, а Мазепина чека иста казна.
    Наводи се да је то први случај у Италији да је Рус са замрзнутом имовином у земљи успео да изврда санкције Европске уније.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана