Руске ПВО снаге обориле још једну украјинску ракету у близини Кримског моста

ГС/Агенције
Foto: Спутњик

МОСКВА, КИЈЕВ -Рат у Украјини траје 535 дана. Руске снаге заузеле су четири упоришта Оружаних снага Украјине у правцу Купјанска, саопштило је руско министарство одбране. Тврди и да је рано јутрос осујећен покушај Украјине да нападне Крим. Украјина, са друге стране тврди да Русија безуспјешно покушава да напредује у правцу Бахмута и Купјанска.

Руске ПВО снаге обориле су још једну украјинску ракету у близини Кримског моста

Руске ПВО снаге обориле су још једну украјинску ракету у близини Кримског моста, саопштио је путем Телеграма шеф Крима Сергеј Аксјонов.

„Још једна ракета је оборена изнад Керчког мореуза. Хвала нашим ПВО снагама на високом професионализму“, написао је он.

Претходно је Министарство одбране саопштило да су ПВО снаге обориле две украјинске ракете и назвало покушај напада на мост терористичким актом.

Гилер увјерен у способност  Ердогана да успјешно убиједи Русију да обнови прехрамбени споразум

Министар одбране Турске Јашар Гилер изјавио је за телевизију „Ахабер“ да је увјерен у способност турског предсједника Реџепа Тајипа Ердогана да успјешно убиједи Русију да обнови прехрамбени споразум.

Према његовим ријечима, очигледно је колико озбиљне могу да буду посљедице прекидања испорука жита из Украјине и Русије, као и да постоји ризик од глади.

„Наш предсједник има одговорност да ријеши овај проблем. Захаваљујући његовој иницијативи, познатој као прехрамбени коридор, више од 33 милиона тона жита испоручено је сиромашним земљама. Како је рекао генерални секретар УН, сви свјетски лидери прате овај проблем и вјерују да само наш предсједник може да га ријеши. Наш предсједник улаже интензивне напоре да пронађе рјешења проблема. И ја лично верујем да је наш предсједник у стању да ријеши овај проблем“, рекао је министар.

Турски предсједник Ердоган у уторак је изјавио да Анкара наставља контакте за обнову прехрамбеног споразума. Према његовим ријечима, рјешење проблема зависи од испуњавања обећања које су дале западне земље.

Украјина минира територију око Ровенске нуклеарке и јача другу линију одбране

Брифинг Министарства одбране Русије:

Наставља се офанзива руских снага у купјанском правцу, јуришне јединице групе „Запад“ побољшале су своје положаје. За протекла 24 сата у том правцу 

Украјина је изгубила до 70 војника. Такође, у том правцу успјешно је одбијено и осам контранапада украјинских снага у местима у Луганској Народној Републици;

На јужнодоњецком правцу руске снаге одбиле су два напада противника, а Кијев је у њима изгубио преко 130 војника. Руске снаге су се браниле артиљеријама и авијацијом, а у близини Урожајног одбијен је и покушај напада украјинске јуришне групације;

На запорошком правцу руске снаге одбиле су три напада противника, а Кијев је у њима изгубио више од 40 војника. Ријеч је о украјинској 46. моторизованој бригади, а поред људства, Кијев је у борбама изгубио и два оклопна возила, два аутомобила и једну хаубицу „Мста-Б“;

Руска војска је на краснолиманском правцу одбила три напада украјинске војске и то у близини места Сергејевка и Серебрјанског. У нападу је погинуло до 90 украјинских војника, а уништена су и два оклопна возила, два пикапа и хаубица Д-20;

Руска војска је у Запорошкој области уништила складиште украјинског ракетно-артиљеријског наоружања и техничке опреме за потребе војске. Поред тога, погођен је и командни центар 10. војног корпуса оружаних снага Украјине;

Руске ПВО снаге су за протекла 24 часа обориле 29 украјинских беспилотних летјелица. Дронови су оборени на територији Луганске Народне Републике, Доњецке Народне Републике, Белогоровке, Уљановке, Запорошке области, Херонске области, као и над акваторијом Црног мора.

Медији: Кијев јача другу линију одбране

Украјинска војска јача другу линију одбране у области Ривне у близини границе са Бјелорусијом, попуњавајући је замкама против пјешадије и возила, као и постављајући мине у близини нуклеарне електране Ривне, јавили су данас украјински медији.

Тренутно нема видљиве пријетње из Бјелорусије, али се повећава густина минских поља како би била спремна за сваки развој догађаја, јавио је Канал пет.

Високи званичник за одбрану Бјелорусије Валериј Ревенко рекао је 21. фебруара да је велика група украјинских војника распоређена у близини бјелоруско-украјинске границе, пријетећи да ће ескалирати ситуацију до граничних сукоба.

У новембру 2022. бјелоруски предсједник Александар Лукашенко је рекао да не планира да шаље бјелоруске трупе у Украјину.

Украјина: У ваздушном нападу на Орехово погинуо полицајац, експлозије у Кривом Рогу

У нападу руских снага навођеном авио-бомбом на Орехово у Запорошкој области један полицајац је погинуо, а 12 људи повређено, укључујући четири полицајца, саопштио је данас министар унутрашњих послова Украјине Игор Клименко.

- Јутрос је непријатељ напао Орехово навођеном авио-бомбом. У нападу је погинуо полицајац. Повријеђено је 12 особа, међу којима четири полицајца. Погинуо је 31-годишњи капетан полиције - написао је Клименко на Телеграм каналу.

Навео је да је неколико рањених у тешком стању, преноси Интерфакс Украјина.

Истовремено, начелник градске управе Кривог Рога Олександар Вилкул саопштио је да су се у граду чуле експлозије.

Украјина: У руском гранатирању Харкова погинула једна жена

У јутрошњем руском гранатирању Харкова, града на истоку Украјине, погинула је једна старија жена, потврдио је локални званичник.

- Јутрос, око 5.10, непријатељ је гранатирао насеље Купјанск-Вузловиј у округу Купјанск. Погинула је 72-годишња жена и оштећена је једна стамбена зграда - објавио је гувернер Олех Синехубов у апликацији за размену порука Телеграм, али Ројтерс није могао независно да провјери тачност ових тврдњи.

Источни дијелови Харковске области су у непосредној близини линије фронта и украјинске снаге пријавиле су да је током протеклих дана евидентиран већи број руских напада.

Регионалне власти Харкова саопштиле су раније овог мјесеца да је обавезна евакуација цивила из насеља најближих линији фронта у округу Купјанск.

Шојгу извршио инспекцију арктичких гарнизона Сјеверне флоте

Руски министар одбране Сергеј Шојгу извршио је данас инспекцију удаљених арктичких гарнизона Сјеверне флоте и провјерио организацију службених активности на архипелагу Нова Земља, саопштило је Министарство одбране Русије.

Шојгу је провјерио испуњавање задатака за потребе специјалних јединица и јединица стационираних на Новој Земљи, укључујући спремност за заштиту и одбрану посебно важних објеката, преноси лист Известија.

Како се наводи, министар одбране Русије је, заједно са шефом Росатома Алексејем Лихачовим, облетио објекте централног полигона, на којем су од 1954. до 1990. године извршена 132 тестирања нуклеарног оружја, а сада је главни задатак полигона припрема и тестирање перспективних модела наоружања и војне опреме. Шојгу је извршио провјеру спремности социјалне инфраструктуре у насељу Белушја Губа на Новој земљи, укључујући и најсјевернију школу у Русији.

Генералштаб ОС Украјине: Русија безуспјешно покушава да напредује у правцу Бахмута и Купјанска

Руске снаге су током протеклог дана покушавале да изведу  офанзивне операције у правцу Бахмута и Купјанска, али без успјеха, саопштио је јутрос Генералштаб Оружаних снага Украјине.

У правцу Лимана, Авдејевке, Запорожја и Херсона руске снаге су извеле ваздушне и артиљеријске нападе, преноси Интерфакс Украјина.

Додаје се да украјинске снаге настављају да задржавају напредовање Руса у области града Маринке у Доњецкој области.

Истовремено, украјинске снаге настављају да изводе офанзивну операцију у правцу Мелитопоља и Бердјанска и консолидују положаје.

Русија обавијестила ИАЕА да је нормалан ниво радијације у НЕ Запорожје

Међународна агенција за атомску енергију (ИАЕА) саопштила је да ју је руска страна обавијестила да је нормалан ниво радијације у Нуклеарној електрани у Запорожју.

Руска мисија при међународним организацијама са сједиштем у Бечу такође је обавијестила агенцију да НЕ Запорожје има довољно резерви дизел горива за рад својих агрегата за хитне случајеве за 23 дана, преноси ТАСС.

Фабрика има довољно запослених за обављање рутинских поправки, а и даље се наставља регрутовање кадрова.

Смјештена у граду Енергодар, НЕ Запорожје је највећа нуклеарна електрана у Европи и има шест енергетских блокова укупног капацитета од шест ГВ. Руске снаге преузеле су контролу над објектом у фебруару 2022.

Нови напад на Кримски мост

Аксјонов: Руски ПВО оборио двије украјинске ракете, Кримски мост неоштећен

Руска противваздушна одбрана оборила је данас двије украјинске ракете у области Керчког мореуза, написао је на Телеграму гувернер Крима Сергеј Аксјонов и додао да Кримски мост није погођен.

- ПВО систем је оборио двије непријатељске ракете у области Керчког мореуза - навео је он, пренио је ТАС С.

Аксјонов је додао да Кримски мост није погођен.

Украјина: Први пут од избијања сукоба у Одеси званично отворене плаже

Неколико плажа у украјинском црноморском граду Одеси званично је отворено за купаче, први пут од избијања сукоба са Русијом, али купање није дозвољено за вријеме узбуне због ваздушног напада, саопштили су данас локални званичници.

Одеса, највећа украјинска лука и поморска база, више пута је била мета руских напада ракетним пројектилима и беспилотним летјелицама, а у море је постављен велики број подводних мина, преноси Ројтерс.

Због безбједности локалног становништва, а након инцидената са минама које су експлодирале на плажама, обала је била затворена за јавност.

Одлуку о отварању плажа у периоду од осам до 20 часова заједнички су донијели челници градске цивилне и војне управе, објавио је на свом Телеграм каналу гувернер Одесе Олех Кипер.

Александар, бивши ронилац запослен као спасилац на плажи у Одеси, каже да је дуж плаже постављена противминска мрежа како би се спречило да пливачи нехотице настрадају од мина постављених близу обале.

Москва: Осујећен украјински напад дроновима на Крим

Руске снаге су осујетиле покушај Украјине да нападне Крим, наводи се у јутрошњем саопштењу руског министарства одбране.

-Руске снаге су ноћас осујетиле покушај кијевског режима да изведе терористички напад на полуострво Крим са 20 беспилотних летјелица. Спријечени терористички напад није изазвао жртве или материјалну штету - наводи се у саопштењу, преноси ТАСС.

Према руском министарству одбране, 14 украјинских дронова је уништила руска ПВО, а још шест је неутралсано ометањем системима за електронско ратовање.

Претходни напад дроном на Крим, у којем је учествовало 25 беспилотних летјелица, догодио се 30. јула.

Зибински: Руске трупе заузеле четири упоришта Оружаних снага Украјине у правцу Купјанска

Руска војска је заузела четири упоришта и пет осматрачница Оружаних снага Украјине у правцу Купјанска, изјавио је шеф прес-центра групе „Запад” Сергеј Зибински.

-У току борбених дејстава у правцу Купјанска, јуришне групе шесте комбиноване армије заузеле су четири упоришта и пет осматрачница и поразиле више од једног пјешадијског вода код села Олшана -рекао је Зибински за РИА Новости.

Додао је да Кијев покушава да заузме положаје у области насеља Синковка и Новоселовскоје. Русија је претходних дана саопштавала да њене снаге напредују у правцу Купјанска, града на истоку Украјине.

Зеленски: Украјина задржава преузету иницијативу у рату

Украјински предсједник Володимир Зеленски изјавио је данас да је Украјина преузела и задржала иницијативу у рату који је покренула Русија.

-Преузели смо иницијативу у овом рату и задржавамо је. Украјински кораци су важни. Наши кораци направљени са вама. Кораци цијелог народа Украјине, сваког од вас. И сви желе да чују одговор на питање када ће се рат завршити и како да градимо живот када је рат бјесни - рекао је Зеленски обраћајући се украјинској омладини поводом Међународног дана младих, преноси Укринформ. Напоменуо је да Украјинци свакодневно пролазе кроз тешке тренутке усљед сирена упозорења о ваздушним нападима, руских удара и бруталних борби на линијама фронта.

Предсједник Украјине је 2021. године установио да се Дан младости у Украјини обиљежава 12. августа, што одговара Међународном дану младих.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Galerija
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана