Руси спремни: Стижу "Терминатори"

GS
Foto: TASS

МОСКВА - Руски холдинг "Хеликоптери Русије" ће произвести и испоручити Министарству одбране Русије хеликоптере Ми-8АМТШ-В "Терминатор".

Допунски споразум државном уговору је на форуму "Армија 2023" уручио начелник Главне управе наоружања војске Руске Федерације генерал Анатолиј Гуљајев замјенику директора холдинга "Хеликоптери Русије" Олегу Гуљајеву.

Гуљајев је уручио државни уговор генералном директору компаније "Електроаутоматика" Виктору Сидорову за припрему и испоруку нове командне машине Р-177М.

Ми-8АМТШ-В представљају модификоване хеликоптере Ми-8АМТШ "Терминатор" који су у војсци почели да се примјењују од 2009. године, а који је произвела фабрика за производњу авиона из Улан Уденска.

На хеликоптер су постављени нови гасно-турбински мотори "Климов" ВК-2500-03, снажнији је и помоћни мотор ТА-14 и модернизован је комплет електронских система, преноси "б92".

Највећа маса узлијетања Ми-8АМТШ износи 13 тона. Његова максимална брзина износи око 260 км/х, а оперативни радијус је 610 км.

Хеликоптер може понијети до 4 тоне различитог терета. У њега стане 26 војника (десантна пјешадија) или 12 рањеника на носилима у пратњи медицинског особља. Посаду чине заповједник, други пилот (који уједно управља оружјем) и летни техничар (који је уједно нишанџија на митраљезима).

Хеликоптери Ми-8 су раније добили заштитни састав "Витебск" који прије свега штити хеликоптер од непријатељских ракета с инфрацрвеним навођењем.

Захваљујући споменутом заштитном саставу може се открити лансирање ракете и пратити њен лет у радијусу од неколико стотина километара, и помоћу овог састава се та ракета може заварати и усмјерити на другу страну.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана