Расте цијена нафте

ГС
Расте цијена нафте

ЛОНДОН - На свјетским су тржиштима цијене нафте порасле и прошле седмице, другу заредом, јер се трговци надају јачању потражње након што је америчка централна банка смањила каматне стопе, што би требало да подстакне раст економије.

На лондонском је тржишту цијена барела прошле седмице порасла 4,1 посто, на 74,49 долара, док је на америчком тржишту барел поскупио 4,8 посто, на 71,92 долара.

Раст цијена другу седмицу заредом захваљује се, између осталог, смањењу каматних стопа у САД-у.

Америчка централна банка смањила је у сриједу каматне стопе за 0,5 процентних поена, на 4,75 до 5,00 посто, и поручила да би их до краја године могла смањити за још 0,5 процентних поена.

Смањење каматних стопа обично подстиче економску активност и потражњу за енергијом, али до тога ће проћи извјесно вријеме.

Ескалација напетости на Блиском истоку

Подршку цијенама пружила је и ескалација напетости на Блиском истоку након експлозија хиљада пејџера широм Либана у којима је погинуло и рањено неколико хиљада чланова Хезболаха.

Либански Хезболах узвратио је с неколико ракетних напада на мете у Израелу, а Израел је, пак, извео циљани напад на либански главни град Бејрут.

Трговци страхују да би ова ескалација сукоба могла пореметити снабдијевање с Блиског истока, гдје се производи трећина свјетске нафте.

С друге стране, значајнији раст цијена нафте спријечава слабост кинеске економије, највећег свјетског увозника „црног злата“.

Нова извјештаја показала су да је прерада нафте у кинеским рафинеријама у августу успорила пети мјесец заредом, а успорили су и индустријска производња и промет у малопродаји, што указује на слабост домаће потражње, преноси Индекс.хр.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана