Путин раскида споразуме са Савјетом Европе

Sputnik
Foto: Sputnik

Предсједник Русије Владимир Путин поднио је Државној думи на разматрање нацрт закона о престанку важења међународних споразума Савјета Европе који се односе на Русију.

Наиме, у бази података Државне думе Русије регистрован је нацрт закона "О престанку важења међународних споразума Савјета Европе који се односе на Русију" који је поднио предсједник Русије.

Претходно је Влада Русије одобрила и упутила Путину одговарајући приједлог.

Москва је 15. марта објавила званичну ноту о повлачењу из Савјета Европе и Европске конвенције о људским правима нагласивши да ће испуњавати одлуке Европског суда о људским правима уколико буду у складу са Уставом Русије.

Парламентарна скупштина Савјета Европе једногласно је усвојила резолуцију којом је обавијестила статутарни орган Савјета, Комитет министара, да Москва не може бити члан Савјета. Сљедећег дана Комитет министара усвојио је одлуку да Русија престаје да буде члан организације од 16. марта.

У јуну је руски премијер Михаил Мишустин потписао декрет о прекиду учешћа Русије у дјелимичним и проширеним дјелимичним споразумима Савјета Европе.

Русија је била чланица организације 26 година.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана