Протести у Грчкој због компанија које изнајљују лежаљке на плажама

Тануг
Протести у Грчкој због компанија које изнајљују лежаљке на плажама

АТИНА - Такозвани ''Покрет пешкира'', односно протести локалног становништва у Грчкој против угоститеља и компанија који заузимају простор на плажама лежаљкама, проширио се са популарног туристичког острва Парос и на друга острва и плаже широм Грчке.

- Мјештани уживају у миру овде, тако да не желимо да плажу заузму компаније које брину о новцу, а не о природи и атмосфери. Не желимо да плажу окупирају сунцобрани и огромни, заиста огромни кревети који немају никакве везе са једноставношћу острва - рекао је један од учесника покрета Ронит Нешер са Пароса.

Плаже у Грчкој представљају јавни простор, али све већи број фирми добија дозволе да на њима изнајмљује лежаљке и сунцобране које постављају дуж једног дијела плаже.

- Плаже су биле толико пуне намјештаја да многи људи који нису жељели да сједе на кревету или у столици, више нису имали другог мјеста за сунчање -  рекла је једна од организатора покрета Елени Адријанопулу.

Демонстранти кажу да цијене за двије лежаљке и сунцобран често иду до 100 евра по дану, а да се у многим случајевима фирме шире далеко изван договореног подручја плаже, остављајући мало простора за оне који желе да ставе пешкир и да се сунчају бесплатно.

-Долазимо овде мирно. Само желимо да вас обавијестимо да покушавамо да повратимо своје право на слободан приступ нашим плажама - рекао је један од демонстраната преко разгласа док је пролазио кроз редове лежаљки на плажи Марчело на Паросу.

Ник Кирјос се повукао са УС Опена

ЊУЈОРК - Америчка тениска федерација (УСТА) објавила је да их је аустралијски тенисер Ник Кирјос обавијестио да неће моћи да игра на УС Опену, посљедњем грен слему сезоне, од 28. августа до 10. септембра.

Кирјос је због повреде чланка и ручног зглоба већ пропустио Ролан Гарос и Вимблдон.

На турниру у Штутгарту је у повратничком мечу почетком јуна поражен од Кинеза Вуа Јибинга.

УСТА је саопштила да ће турнир у Њујорку пропустити и њемачки тенисер Јан-Ленард Штруф.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана