Притисак на Нијемце да се допусти Украјини испорука "леопарда", Берлин има одговор

Танјуг
Притисак на Нијемце да се допусти Украјини испорука "леопарда", Берлин има одговор

ВАШИНГТОН - Амерички министар одбране Лојд Остин затражиће данас од новог њемачког министра одбране Бориса Писторијуса да Берлин дозволи да се пошаљу Украијини тенкови "леопард" њемачке производње , рекли су амерички званичници.

Међутим, из Њемачке поручују да ће дозволити да се пошаљу њемачки тенкови Украјини уколико САД пристану да пошаљу своје тенкове, рекао је извор из њемачке владе за Ројтерс.

Амерички званичници, јавно и приватно, кажу да Вашингтон нема планове да шаље америчке тенкове Украјини, правдајући да би за Украјину било исувише тешко да одржавају борбена возила и захтијевало би велику логистичку подршку.

 "Министар одбране ће притиснути Нијемце по овом питању", рекао је високи званичник америчке одбране.

Амерички званичник је додао да снабдијевање Украјине њемачким "леопардима" има највише смисла јер су бројне земље још раније пристале да их пошаљу у кратком временском року.

САД су досад послале 24 милијарде долара Украјини за одбрану од руског напада, а други неименовани амерички званичник открио је да је администрација америчког предсједника Џозефа Бајдена спремна да одобри нови пакет помоћи Украјини вриједан више од две милијарде долара.

Пакет, који би могао да буде званично објелодањен, током састанка министара одбране Њемачке и САД у ваздушној бази у Њемачкој, највјероватније ће укључити оружана возила "Страјкер", али не и тенкове "М1 Абрамс".

Високи званичник Пентагона је рекао у сриједу да САД намјеравају да промјене динамику ратовања у Украјини слањем нове опреме.

Међутим, Колин Кал, главни саветник у Пентагону, рекао је да Пентагон није спреман да пошаље тенкове "М1 Абрамс".

За слање њемачких "леопарда" у Украјину из других држава, потребно је одобрење Берлина, за шта још нема дозволе.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана