Принципи за мир - нови дипломатски оквир за рјешавање сукоба у свијету

Tanjug
Foto: Rapplin

ЖЕНЕВА- Група дипломата, бивших државника и званичника УН-а почела је да тражи ове седмице политичку подршку за мировни оквир за нове стандарде рјешавања сукоба, указавши на потребу за више креативности у томе, како би биле избегнуте грешке из прошлости, попут оних у Малију и Авганистану, пренио је данас Ројтерс.

 

 
    Састанци те групе под називом "Принципи за мир" одржавају се у Женеви ове недеље и у њима ће, поред осталог, учествовати и разни донатори и представници влада.
    Наводи се да је досад тој иницијативи подршку дало пет држава - Њемачка, Данска, Шведска, Швајцарска и Холандија, а у току су преговори и с другим спонзорима, као и са приватним донаторима.
    Истиче се да у свијету постоји више од 50 активних сукоба, од Демократске Републике Конго до Украјине, што утиче на око две милијарди људи и то је својеврсни рекорд за период након Другог свјетског рата.
    Заговорници тог мировног оквира, који су управо завршили двогодишњи период консултација у десетинама земаља, сматрају да данашњи мировњаци примењују погрешну стратегију.
    Бивши изасланик Уједињених нација за Мали Берт Коендерс и копредседавајуц́и групе "Принципи за мир" рекао је на маргинама састанка у Женеви да тренутно "мировни посредници пријављују погрешне идеје за стабилизацију ситуације у појединим регонима, а затим траже начине за брзо извлачење мировних трупа".
    "То се може видети у Авганистану, као и у Малију, али то је погрешно", рекао је он.
    Талибани су дошли на власт у Авганистану у августу 2021, године, послије повлачења америчких и других западних трупа, а повлачење Француске из Малија прошле године подстакло је шири излазак из тамошњих мировних снага УН, које су се бориле да испуне свој мандат, усред тензија са војном владом и исламистичким побуњеницима.
    Други копредседавајући групе "Принципи за мир" Ив Дакор рекао је да је од кључне важности да мировни процеси пређу од тога да их воде међународни аутсајдери на "укорењене локално".
    Извршни директор "Принципа за мир" Хиба Касас, Палестинац и бивши званичник УН, наводи да је тренутно миротворни простор препун недостатака и назвао га "Дивљим западом".
    То је већ широко препознато па и генерални секретар УН-а Антонио Гутереш ради на такозваној "Новој агенди за мир", напомиње британска агенција.
    Подржаваоци иницијативе су у разговорима у Женеви најавили да ће је имплементирати у једној источноафричкој земљи.
    

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана