При крају први процес против оптуженог за несрећу са аутопилотом у возилу

Танјуг
При крају први процес против оптуженог за несрећу са аутопилотом у возилу

ЛОС АНЂЕЛЕС - Кривични поступак против возача аутомобила „Тесл“а у Лос Анђелесу могао би да се заврши сљедећег мјесеца, у случају за који се вјерује да је први који су амерички тужиоци покренули за кривично дјело против возача који је користио делимично аутоматизовани систем вожње.

Било какав исход процеса против возача аутомобила „Тесла“, Кевина Азиза Ријада, пружиће малу утјеху Лорени Очоа, чији је супруг био један од двоје погинулих у несрећи која се 2019. године догодила у предграђу Лос Анђелеса, наводи АП.

Она вјерује да би и компанија „Тесла“ и оптужени Кевин Азиз Ријад требало да се суоче са тешким посљедицама.

Азиз Риад је користио систем аутопилота.

Случај је покренуо правна и етичка питања у вези са новом технологијом, посебно у тренутку када продаја „Тесла“ возила расте, а све већи број произвођача аутомобила опрема возила сличним системима.

Породице жртава су одвојено поднеле грађанске тужбе против Азиза Ријада и „Тесле“, које су у току.

Компанија „Тесла“ је на својој веб страници објавила да њени аутомобили захтијевају људски надзор и да нису аутономни, али критичари упозоравају да овај произвођач електричних возила наставља да обмањује јавност маркетиншкм кампањом,  која имплицира да возила која користе аутопилот могу да се крећу без контроле возача.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана