Премијер Пољске објавио рат дабровима

GS
Премијер Пољске објавио рат дабровима

ВАРШАВА - Док се Пољска мучи с посљедицама разорних поплава проузрокованих обилним кишама широм средње Европе, пољски премијер Доналд Туск окривио је даброве за погоршавање проблема.

Туск је на недавном кризном састанку рекао да даброви угрожавају бране и насипе.

Даброви граде своје бране не би ли створили удобне домове за своје породице који ће их штитити од грабљиваца. Међутим, према неким научницима са којима се Туск очито слаже, даброви притом могу копањем оштетити обале ријека и ослабити насипе.

"Некада морате да бирате између љубави према животињама и сигурности градова, села и стабилности насипа", казао је Туск, додавши да је потребно бранити инфраструктуру од даброва те да ће влада дозволити било какво дјеловање, унутар закона, како би се насипи заштитили од тих глодара.

"Учините шта год је потребно, бранићу те одлуке. Насипи су данас апсолутни приоритет", поручио је пољски премијер, преноси Нпортал.

Изузетна количина падавина у септембру је довела до катастрофалних поплава широм средње Европе. Најмање 16 особа је изгубило животе, евакуисани су градови у Чешкој и Пољској, затворене су саобраћајнице и отказани догађаји,  пише Politico.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана