Пожари на Хавајима однијели 89 живота, очекује се знатан раст броја настрадалих

ГС
Foto: Танјуг

ХОНОЛУЛУ - Гувернер Хаваја каже да очекује „знатно већи број“ смртних случајева у наредним данима, док се број потврђених случајева попео на 89.

Додатна стручна подршка распоређена је на острву Мауи, гдје се наставлја форензички рад на проналаженју жртава разорних шумских пожара.

Стотине лјуди и далје се воде као нестали данима након избијанја пожара. Много их је у хитним склоништима након што су побјегли од пламена.

Иако су шумски пожари сада углавном под контролом, напори да се потпуно угасе наставлјају се у дијеловима острва, уклјучујући и околицу хисторијског града Лахаине, који је уништен.

Јеремy Греенберг, виши дужносник у Федералној агенцији за управљање хитним ситуацијама (ФЕМА), рекао је за БиБиСи да додатна подршка која је послана укључује урбану потрагу и спашавање и тимове за сузбијање пожара.

„Апсолутни приоритет број један је сигурност преживјелих“, рекао је.

Додао је да, иако још увијек није контактирано с близу 1.000 људи, неки од њих могу бити сигурни, али недоступни из више разлога.

Гувернер Хаваја Џош Грин посјетио је Мауи у суботу и рекао новинарима да ће трагедија „сигурно бити најгора природна катастрофа с којом су се Хаваји икада суочили“.

„То би могао бити најгори пожар с којим се Америка икада суочила“, казао је.

Пси трагачи обучени за откривање тијела тражили су трагове тијела испод рушевина у Лахаини. До сада су покрили само три посто подручја потраге, но још ће се паса придружити операцији извлачења.

Шеф полиције округа Мауи, Џон Пелетиер, рекао је да је прерано за процјену размјера мисије извлачења и идентифицирања тијела, од којих су нека спаљена. Било је и извјештаја о пронађеним тијелима око локалне луке, одакле су људи извучени живи.
 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана