Половина становника девет чланица ЕУ за мир уз компромисе Кијева

Srna
Foto: AP

БРИСЕЛ- Готово половина становника девет чланица ЕУ подржава брзо окончање сукоба у Украјини, чак и ако би то значило да Кијев мора да одустане од полагања права на дио бивше територије, показале су анкете удружења агенција за испитивање јавног мњења "Евроскопија".

 


Испитивање је спроведено у Аустрији, Француској, Њемачкој, Грчкој, Италији, Холандији, Пољској, Португалији и Шпанији, "Евроскопија" је данас објавила резултате.

Око 48 одсто свих испитаника навело је да подржава брзо рјешавање сукоба, чак и ако то за Украјину значи губитак територије ради постизања тог циља, а 32 одсто се противи идеји да се Кијев учини било какве уступке за мир.

Украјински званичници обећали су да ће се борити све док њихове снаге не врате контролу над свим територијама које Украјина сматра својим, а лидери ЕУ обећали су да ће помагати Кијеву докле год буде потребе за тим, подсјећа "Раша тудеј".

Скептицизам јавности ЕУ посебно је наглашен у Аустралији и Њемачкој, гдје је 64, односно 60 одсто испитаника подржало "пречицу за мир". "Евроскопија" истиче да се мишљење јавности коси са званичним ставом Владе Њемачке, која је једна од држава у ЕУ које највише подржавају слање војне помоћи Кијеву.

Испитаници у Холандији /27 одсто/ и Пољској /28 одсто/ најмање су подржали компромис ради постизања мира.

Већина људи у девет земаља ЕУ, односно 56 одсто, жели да се настави испорука оружја, али треба нагласити да ипак постоји и незадовољна мањина. Укупно 60, односно 50 одсто испитаника у Грчкој и Италији је против слања војне помоћи, док 38 одсто у обје земље појединачно подржава војну помоћ.

Грци и Италијани су и међу онима који најмање подржавају санкције ЕУ Русији. Док 51 одсто свих испитаника подржава санкције Русији, удио Грка и Италијана у томе је тек 29, односно 38 одсто. У Аустрији је 38 одсто испитаника подржало санкције Москви. 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана