Пољска повећала број трупа на граници са Бјелорусијом

Танјуг
Foto: Илустрација

ВАРШАВА - Пољски министар одбране Маријуш Блашчак изјавио је данас да је Полјска повећала број војника који штите границу са Бјелорусијом као „средство одвраћанја због дестабилизујућих акција“ Минска.

Блашчак се састао у Јариловки у источној Полјској са војницима који су недавно распоређени у близини границе са Бјелорусијом, пренио је АП.

Рекао је да је повећано војно присуство само потез одвраћања, а не непријатељски чин, као што то тврде Минск и Москва.

„Нема сумње да бјелоруски режим сарађује са Кремљом и да напади на пољску границу имају за циљ да дестабилизују нашу земљу“, рекао је Блашчак.

Два бјелоруска војна хеликоптера накратко су ушла у ваздушни простор Пољске прошле седмице, што Варшава сматра намјерном провокацијом. 

Блашчак је ове седмице рекао да ће до 10.000 припадника пољске војске и територијалне одбране бити стационирано на граници са Бјелорусијом, поред уобичајене граничне страже. 

Пољска је такође забринута због присуства бораца руске приватне паравојне формације „Вагнер“ у Бјелорусији и због миграната са Блиског истока и из Африке који покушавају да илегално пређу из Бјелорусије, преноси америчка агенција.

Пољска и друге земље дуж источног крила НАТО-а оптужиле су бјелоруског предсједника Александра Лукашенка да је довео мигранте на границу као дио „хибридног ратовања“ чији је циљ стварање нестабилности на Западу.
 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана