„Политико“: Више Иранаца оптужено за хаковање Трампове кампање

Танјуг
„Политико“: Више Иранаца оптужено за хаковање Трампове кампање

ВАШИНГТОН- Велика порота Сједињених Америчких Држава оптужила је више Иранаца за хаковање предсједничке кампање републиканског предсједничког кандидата Доналда Трампа, објавио је данас Политико.

Федералне оптужбе односе се на љетошњу иранску операцију наводног хаковања Трампове кампању, рекла су три извора упозната с истрагом, а који су говорили под условом анонимности, јер нису били овлашћени да разговарају о тој теми. Велика порота тајно је одобрила оптужницу у четвртак поподне, а очекује се да ће Министарство правде данас објавити оптужбе. Министарство правде и Трампова кампања нису хтјели да коментаришу случај.

Трампова кампања је прошлог мјесеца потврдила да је хакована након што су Политико и друге медијске куће примиле интерне документе кампање са анонимног налога е-поште, укључујући досије о сенатору и Трамповом потпредседнику Џеј Ди Венсу. Кампања републиканског кандидата окривила је Техеран за хаковање.

Гуглова служба за сајбер безбједност саопштила је да су Иранци покушали да упадну и у кампању тадашњег демократског предсједничког кандидата Џоа Бајдена, али нема назнака да су ти покушаји успјели. Трамп је прије неколико дана рекао да Иран можда стоји иза недавних покушаја његовог убиства и истакао "да је он предсједник, а нека друга земља запријети америчком предсједничком кандидату, она би ризиковала да буде разнесена у парампарчад".

Трамп је то изјавио на предизборном догађају у Сјеверној Каролини, након што су га амерички обавјештајни званичници обавијестили о "стварним и конкретним пријетњама Ирана да ће га убити", пренио је тада Ројтерс.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана