Појачане тензије између Анкаре и Стокхолма након паљења Курана

Срна
Појачане тензије између Анкаре и Стокхолма након паљења Курана

СТОКХОЛМ - Турско Министарство иностраних послова позвало је Шведску да предузме неопходне мјере против лица која су на данашњим антитурским протестима у Стокхолму запалила Куран и позвало све државе да предузму конкретне кораке против исламофобије.

-Најоштрије осуђујемо овај подли чин према нашој светој књизи. Одобрење овог антисламског чина, који вријеђа муслимане и наше свете вриједности, под плаштом слободе изражавања, потпуно је неприхватљиво - наводе из турског Министарства иностраних послова.

Саопштење је објављено након што је крајње десничарски дански политичар Расмус Палудан током протеста недалеко од турске Амбасаде у Стокхолму запалио примјерак Курана.

Палудан, који има и шведско држављанство, и раније је организовао паљење Курана.

Он је добио од полиције одобрење да одржи “протесте против ислама и покушаја предсједника Турске Реџепа Тајипа Ердогана да утиче на слободу изражавања у Шведској”.

Осим овог одржана су још два протеста у Стокхолму, а на једном од њих истакнута је подршка Курдима и противљење аспирацији Шведске за улазак у НАТО. Сва три скупа имала су уредне дозволе полиције.

На протестима подршке Курдима и против чланства у НАТО, говорници су се обраћали испред великог транспарента на коме је писало “Сви смо ми ПКК”, односно Радничка партија Курдистана.

-Наставићемо да се противимо уласку Шведске у Алијансу -  рекао је Томас Петерсон, портпарол Алијансе против НАТО, која је један од организатора протеста.

Полиција је саопштила да је ситуација на сва три скупа била мирна.

Шведска и Финска аплицирале су за чланство у НАТО након почетка руске операције у Украјини, а за улазак у Алијансу је потребно одобрење свих 30 чланица, међу којима је и Турска.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана