Погубљен један од највећих монструма на свијету

Г.С.
Foto: Хјустон Кроникл

У Тексасу је у уторак погубљен Тревис Џејмс Мјулис, који је 2008 убио свог сина, који је имао свега три мјесеца.

Тревис је постао четврти затвореник погубљен у „најпрометнијој држави са смртном казном“ ове године и шеснаести у САД.

Он је погубљен смртоносном ињекцијом и проглашен је мртвим у 19.01 час.

Тревис Мјулис је осуђен за убиство свог сина Елије, којег је мучио, газио до смрти и оставио крај зида на обали у Галвестонсу, популарној туристичкој дестинацији јужно од Хјустона.

Мјулис, који је тада имао 21 годину, рекао је да је „пукао“ јер беба није престајала да плаче.

Осуђеник је искористио своје посљедње обраћање да се захвали и искаже љубав својим вољенима, између осталог и мајци убијеног дјетета, преноси УСА Тудеј.

Он се захвалио свима, посебно истичући своје пријатеље, људе са којима се дописивао и све људе који су га окруживали док је чекао погубљење и који су га, како је рекао, „прихватили као човјека какав сам постао током мојих најбољих и најгорих тренутака“.

„Желим да се захвалим позорницима на терену, управнику и особљу у затвору за све промјене које су направљене у систему. Чак и ми који смо осуђени на смрт, показали смо да је могуће рехабилитовати се, а не да нас сматрају пријетњом, показали смо да нисмо какви смо били када смо ушли у систем. Промијенили смо се. Нисмо исти“, рекао је Мјулис.

Мјулис је рекао да је предузео „правне кораке“ да убрза своју смртну казну, коју је назвао „потпомогнутим самоубиством“ и да не жали због тога, али да је пожалио што је убио свог сина Елију.

„Жалим због одлуке да одузмем живот свом сину. Извињавам се мајци мог сина, породици жртве“, рекао је он.

„Немам зле мисли за суд, правосудни систем, тужилаштво или извршни протокол. Морал извршења је између вас и Бога... Моја одлука ме је довела овде. Спреман сам управниче“, рекао је уочи извршења смртне казне убица бебе.

Шон Нолан, Мјулисов адвокат, рекао је да је његов клијент одувијек прихватао одговорност за стравичан злочин који је починио.

„Тексас ће вечерас убити човека који се искупио. Никада није имао шансу у животу јер су га родитељи напустили, а потом су га од 3 године озбиљно злостављали његови усвојитељи. Током 15 година, док је чекао смртну казну, провео је безброј сати радећи на свом искупљењу и то је постигао“, написао је Нолан.

Џек Роуди, окружни тужилац округа Галвестон, рекао је да је уторак обиљежило „дуго очекивано испуњење пресуде коју је донијела порота која је саслушала све доказе“.

„Такође смо захвални на марљивој истрази полицајаца Галвестона који су се суочили са најузнемирујућим чињеницама и сликама рјешавајући овај случај. Моја најдубља захвалност иде Кајли Ален, Дони Камерон и покојној Лин Меклелан – тужиоцима који су вјерно изнијели овај трагични случај до суђења и обезбиједили да правда буде задовољена за малог Елијаха Мјулиса“, рекао је Роуди.

Керлолин Ентрикен, бака убијеног Елијаха, умрла је двије године прије него што је Мјулис погубљен. За њу је Елијах био најдивнија и најљепша беба.

„Имао је челично плаве очи, преслатку риђу косу. Знам да су све бебе лијепе, али он је био предиван“, причала је бака.

Ентрикен је добила прилику да посјети свог унука неколико недјеља након његовог рођења и мјесец дана прије него што је убијен, путујући у Тексас из сјеверног Њу Џерсија. Мјулис је дјеловао „пун љубави и бриге“ током прве посјете, рекавши на суду да су „изгледали као млада породица на излету“.

Бака је планирала да поново дође да види унука, јер није жељела да беба расте, а да она то не види.

Тревис Мјулис је рекао да је „пукао“ када је убио свог сина. Он је полицији Филаделфије четири дана након убиства испричао како није могао Елијаха да натјера да престане да плаче и да је мислио да је једини начин да га натјера да се смири био да га убије, показују судски списи.

Ноћ прије убиства провео је свађајући се са тадашњом дјевојком и мајком његовог дјетета, Карен Кобергер. Свему је претходио његов покушај да натјера осмогодишњу кћерку свог цимера да свуче панталоне.

 

Пар се плашио да ће бити избачени из куће и да ће Мјулис „скренути“.

Млада породица је такође остала без новца у том тренутку, док су чекали да Тревис добије посао како би могли да плаћају кирију.

Тог јутра, Тревис је рекао да мора да изађе да би разбистрио главу. Повео је Елију са собом и одвезао се на југ према Галвестону, гдје се зауставио у осамљеном дијелу дуж зида уз море. Али тада је његов син почео да плаче и није могао да га натјера да престане, рекао је полицији.

Тревис је малтретирао и гушио бебу прије него што је извукао Елију из аутомобила, спустио га на земљу и газио му по глави, наводи се у судским списима. Одбацио је сједиште аутомобила и тијело свог сина на другу страну зида, а затим је побјегао из државе.

Он се сам предао неколико дана касније, нудећи детаљно признање властима у Филаделфији. Мјулис је изручен назад у Тексас, осуђен за убиство и осуђен на смрт у марту 2011.

Иначе, Мјулис је погубљен мање од сат времена након што је Мисури погубио Марселуса Вилијамса, упркос бројним сумњама у вези са његовом кривицом.

Мјулис и Вилијамс су међу петорицом затвореника предвиђених за погубљење у САД у периоду од шест дана између 20. и 26. септембра. Фреди Овенс је први убијен у петак у Јужној Каролини, преноси Телеграф.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Galerija
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана