Хакери украли податке о именима и контактима холандских полицајаца

Танјуг
Foto: Илустрација

АМСТЕРДАМ – Подаци о именима и контактима свих полицајаца у Холандији украдени су током сајбер напада, саопштио је данас министар правде и безбједности те земље Давид ван Вел.

 „Осим имена полицајаца, ови подаци не укључују приватне или информације из истраге“, навео је министар у писму упућеном парламенту, пренио је холандски медиј НЛ Тимес.

Холандска полиција је пријавила случај хаковања холандској Служби за заштиту података која тренутно истражује узроке и посљедице овог инцидента.

Шефица полиције Џени Кнол обавијестила је јуче министра о инциденту, а о њему су информисани и припадници полиције.

Послије редовног састанка владе, министар Ван Вел је појаснио да су процуриле имејл адресе, имена и професије „читаве организације“.

Портпаролка управе полиције није могла да потврди ове информације, али је навела да се то односи на „многе“ запослене у ширем смислу, укључујући домаре и службенике на пријемним пултовима. Она је такође додала да је прерано говорити о посљедицама хаковања.

„Постоје одређене групе које сада испитујемо са посебном пажњом, укључујући људе који раде по тајном задатку“, казао је Ван Вел, али није елаборирао из „безбједносних разлога“.

Он такође није могао да каже како се све то могло десити, додајући да још не може да открије више о инциденту, али је обећао да ће обавијестити парламент чим буде имао више информација.

Портпаролка полиције навела је да је управа полиције већ предузела мјере као одговор на инцидент, али из безбједносних разлога није могла да прецизира о каквим корацима се ради.

Представници синдиката су истакли да је сада најважније да се заштите подаци запослених у полицији и да се пронађе кривац за инцидент.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана