Песков: Нову нуклеарну доктрину треба схватити као сигнал непријатељским државама

Срна
Песков: Нову нуклеарну доктрину треба схватити као сигнал непријатељским државама

МОСКВА - Промјене нуклеарне доктрине о којима је говорио предсједник Русије Владимир Путин могу се схватити као одређена врста сигнала непријатељским државама, рекао је новинарима портпарол Кремља Дмитриј Песков.

Он је истакао да су измјене у документу о доктрини формулисане и да ће одлука о њиховом објављивању бити донесена касније.

Према његовим ријечима, измјене у нуклеарној доктрини шаљу Западу сигнал у вези са посљедицама могућег напада на Русију и то не нужно уз употребу нуклерног оружја.

“Заправо, цијели свијет добро зна, односно разумни људи добро знају за наш нуклеарни потенцијал и његову улогу у застрашивању. Наравно, нуклеарно застрашивање се прилагођава, узимајући у обзир оне елементе тензије који се развијају дуж наших граница”, нагласио је Песков.

На питање о нуклеарним арсеналима, Песков је одговорио да се није разговарало о плановима Русије да надогради свој арсенал и да није било изјава о том питању у Москви.

“Предсједник је изјавио да је наша нуклеарна тријада гарант нуклеарног одвраћања”, напоменуо је Песков.

Он је додао да разумни лидери држава, политичари и аналитичари савршено разумију озбиљност Путинових изјава.

Путин је јуче током састанка Савјета безбједности Русије предложио дискусију о надоградњи темеља руске државне политике у пољу нуклеарног застрашивања.

Он је нагласио да Русија задржава право употребе нуклеарног оружја у случају агресије, укључујући ситуацију у којој непријатељ представља критичну пријетњу употребом конвенционалног оружја.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана