Панцери постигао договор са тужилаштвом, откриће детаље скандала

Срна
Foto: Танјуг/АП

СТРАЗБУР-Наводни лидер криминалне мреже умијешане у корупциони скандал у Европском парламенту Пјер Антонио Панцери сагласио се да открије све детаље о томе које су земље умијешане и начин на који су дјеловали.

Панцеријев адвокат Марк Ујтендаеле изјавио је да се његов клијент сагласио да открије све након што је постигао договор са тужилаштвом.

Тужилаштво је саопштило да се Панцери сагласио са споразумом према Закону о доушницима који је раније употребљен само једном у Белгији.

Панцери је бивши посланик Европског парламента и један је од четворо осумњичених у притвору у Белгији. Они су осумњичени да су прихватили мито од Катара и Марока ради ширења утицаја у Европском парламенту.

Британски "Би-Би-Си" подсјећа да је Катар негирао да је покушао да стекне утицај путем поклона и новца док Мароко, такође одбија оптужбе да су покушавали да утичу на политику попут права на риболов и спорни статус Западне Сахаре.

Четворо осумњичених оптужено је прошлог мјесеца након што је полиција заплијенила око 1,5 милиона евра готовог новца током рације у становима, кући и хотелу.

Остали осумњичени су грчки посланик Ева Каили која је остала без функције потпредсједника Европског парламента, њен партнер Франћеско Ђорђи и лобист Николо Фига-Таламанка.

Вијест о договору Панцерија и тужилаштва објављена је дан након што се суд у Италији сагласио да испоручи његову кћерку Силвију Панцери осумњичену за умијешаност у скандал.

Исти суд је прошлог мјесеца донио одлуку да Панцеријева супруга Марија Колеони може бити испоручена, али ће Апелациони суд донијети коначну одлуку у њеном случају. Обје жене су у кућном притвору и негирају оптужбе.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана