Оборен дрон изнад Москве, eксплозије у Кијеву

ГС/Агенције
Оборен дрон изнад Москве, eксплозије у Кијеву

МОСКВА, КИЈЕВ -Рат у Украјини ушао је у 534. дан. Руска противваздушна одбрана оборила је дрон на сјеверозападу Москве, близу Карамашевског насипа и том приликом није било велике штете, нити повријеђених, навео је градоначелник руске престонице Сергеј Собјанин.Неколико експлозија одјекнуло је у украјинској пријестоници Кијеву, након што су власти објавиле узбуну на ваздушне нападе широм Украјине, изјавио је Ројтерсу неименовани очевидац.

Градоначелник: Оборен дрон изнад Москве, нема повријеђених

Руска противваздушна одбрана оборила је дрон на сјеверозападу Москве, близу Карамашевског насипа и том приликом није било велике штете, нити повријеђених, навео је градоначелник руске престонице Сергеј Собјанин на Телеграму.

-Извршен је покушај да дрон прелети изнад града. Ваздушна одбрана га је уништила. Када су крхотине пале на подручје у близини Карамашевског насипа, нико није повријеђен. Није било ни озбиљне штете. На лицу мјеста су екипе за ванредне ситуације -написао је Собјанин.

Руско Министарство одбране саопштило је да су руски системи за електронско ратовање осујетили покушај, како је наведено, “кијевског режима да изведе терористички напад дроном на објекат у Москви”, преноси ТАСС.

Министарство је навело да је дрон оборен у шумском подручју западно од Москве.

Њемачка влада преговара са МБДА о испоруци крстарећих ракета Украјини

Њемачка влада преговара са произвођачем оружја МБДА о испоруци крстарећих ракета “таурус” Украјини, објавио је данас Ројтерс позивајући се на неименовани извор.

Агенција наводи да Кијев већ дуже вријеме тражи од Берлина да му испоручи “таурусе”, пројектиле са дометом већим од 500 километара, који се лансирају са борбених авиона као што су “торнадо”, Ф-15 и Ф-18.

Крстареће ракете је тешко открити радарима противваздушне одбране јер лете на малим висинама и углавном се користе за нападе на важне циљеве иза непријатељских линија, попут командних бункера, складишта муниције и горива, аеродрома и мостова. Њемачке власти су до сада одбијале да Украјини пошаљу ракете дугог домета због забринутости да би оне могле да буду употријебљене за нападе унутар територије Русије.

Канцелар Олаф Шолц жели да спријечи по сваку цијену било какве украјинске нападе на руску територију немачким оружјем, пренио је раније Шпигл.

Кремљ је у јуну упозорио Француску и Њемачку да би испорука крстарећих ракета Украјини довела до већих напетости у сукобу који траје од фебруара 2022. године.

Медведев: Капитулација једина ствар потребна Украјини

Капитулација Украјине је једина ствар која је заиста потребна тој земљи и која би вјероватно отворила пут ка миру, али ни Вашингтон ни Кијев не желе такав исход, истакао је замјеник предсједавајућег Савјета безбједности Русије Дмитриј Медведев.

- Људима који пате у рововима подијељене земље једино је заиста потребно да се предају, што би потенцијално могло да отвори пут ка миру, али ни Вашингтон ни Кијев не желе мир - написао је Медведев на “Телеграму”.

Медведев је украјинску контраофанзиву назвао “фабриком за обраду меса која ради нон-стоп и шаље хиљаде несрећника у клаоницу”.

-Међутим, ова операција је већ сада немоћна да помогне режиму у Кијеву, који је сада узнапредовао у фазу посмртног труљења. У овом тренутку ништа не може да оживи његов леш - истакао је Медведев.

Коментаришући најновији захтјев америчких власти упућен Конгресу САД да се издвоји додатних 13 милијарди долара за војну помоћ Украјини, Медведев је нагласио да је просвећени свијет поново уздрхтао када је сазнао за додјелу десетина бесмислених милијарди долара за “зомбије из Земље 404” што је еуфемизам за Украјину.

Медведев је напоменуо да, у исто вријеме, “камиказе заглављене у западним тенковима који горе неће видјети тај новац нити било шта друго осим смрти”, пренио је ТАСС.

Према његовим ријечима, тај новац је веома важан геронтократској елити Демократске странке САД и њеним лакејима у ЕУ.

-На крају крајева, мит о жвеликој контраофанзивиж подржан је митом о „свемогућој економији заснованој на долару” - додао је Медведев.

Аеродром "Внуково" наставио са радом

Међународни аеродром "Внуково" у Москви наставио је са нормалним радом, након што су укинута ограничења за све летове, речено је "Спутњику" у прес-служби Аеродрома.

-Од 9.50 часова, укинута су ограничења за летове. Аеродром за сада нормално ради -, речено је у прес-служби.

Извори из службе за хитне интервенције рекли су раније данас "Спутњику" да су због дронова обустављени сви летови на аеродрому "Внуково".

Затворен ваздушни простор у Калуги

Ваздушни простор у руском граду Калуга је затворен, изјавио је за ТАСС неименовани извор из надлежних органа за ваздухопловство.

-Ваздушни простор изнад Аеродрома у Калуги затворен је ради осигуравања безбједности цивилних авиона - рекао је извор.

Осим аеродрома у Калузи, раније је затворен ваздушни простор изнад Међународног аеродрома “Внуково” у Москви због летова дронова.

Привремено затворен аеродром Внуково, разлог дрон

Московски аеродром Внуково је данас привремено затворен, а према прелиминарним информацијама, разлог је дрон, преноси агенција РИА Новости.

- Аеродром Внуково је привремено затворен. Прелиминарни разлог је беспилотна летелица - рекао је  извор из хитних служби за агенцију.

У саопштењу Внукова је наведено да су, из разлога који су ван контроле аеродрома, од 09.40 сати уведена привремена ограничења за слијетање и полијетање авиона.

Из безбједносних разлога, неки летови су преусмерени на друге аеродроме у Москви, наведено је у саопштењу.

Експлозије у Кијеву након упозорења на ваздушне нападе

Неколико експлозија одјекнуло је у украјинској пријестоници Кијеву, након што су власти објавиле узбуну на ваздушне нападе широм Украјине, изјавио је Ројтерсу неименовани очевидац.

Градоначелник Кијева Виталиј Кличко поручио је становницима пријестонице да остану у склоништима.

Званичници Градске управе у Кијеву саопштили су да су активни системи противваздушне одбране.

Губернатор: Руска ПВО уништила два украјинска дрона близу Курска

Губернатор Курске области Роман Старовојт саопштио је данас да је руска противваздушна одбрана уништила двије украјинске беспилотне летјeлице које су ишле ка граду Курску.

-Синоћ, око 23 часа, снаге ПВО обориле су две украјинске беспилотне летјелице које су биле на путу за Курск - навео је Старовојт на Телеграму.

Он се захвалио руским војницима на одбрани и професионализму.

Украјина: Једна особа погинула, а 14 повређено у гранатирању хотела у Запорожју

Једна особа је погинула, а њих 14, од којих је двоје дјеце, је повријеђено након што је руски пројектил погодио хотел у граду Запорожју, саопштили су данас украјински званичници.

- Град свакодневно пати од руског гранатирања. Пожар је избио у цивилној згради након што су је окупатори погодили пројектилом - рекао је предсједник Украјине Володимир Зеленски.

На фотографијама које су поделили званичници виде се разбијени аутомобили и тешко оштећен четвороспратни хотел Рајкарц на обали реке Дњепар, преноси Ројтерс.

Агенција подсјећа да је то други напад на Запорожје последњих дана, након што су две жене и мушкарац погинули, а девет особа рањено у јучерашњем руском ракетном нападу.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана