Нови напад дроном на Москву, дијелови летјелице пали на зграду

ГС/Агенције
Нови напад дроном на Москву, дијелови летјелице пали на зграду

МОСКВА, КИЈЕВ - Рат у Украјини траје 541 дан. Руско министарство одбране саопштило је да је изведен нови напад дроном на Москву – летјелица је оборена и пала је на зграду тамошњег Експо центра. САД су одобриле слање борбених авиона Ф-16 у Украјину из Данске и Холандије чим буде завршена обука пилота, изјавио је неименовани амерички званичник.

 

Балтичке земље придружиле се декларацији Г7 о подршци Украјини

Премијери Литваније, Летоније и Естоније навели су у саопштењу да се придружују Декларацији Г7 о подршци Украјини, објавила је литванска национална телевизија ЛРТ.

Предсједница владе Литваније Ингрида Симоните, премијер Летоније Крисјанис Каринс и естонска премијерка Каја Калас јуче су навели да ће само чланство у НАТО Украјини пружити безбједносне гаранције и кредибилно средство одвраћања које је потребно да спријечи будућу агресију експанзионистичке Русије, наводи се у саопштењу, преноси Укринформ.

Они су изразили „непоколебљиву подршку и солидарност са народом и владом Украјине који херојски бране слободу, независност, суверенитет и територијални интегритет своје земље”.

-Препознајемо да храбра борба Украјине помаже у заштити евроатлантске безбједности и међународног поретка заснованог на правилима - истиче се у саопштењу.

 Симоните, Каринс и Калас су истакли да су „стајали заједно са Украјином од првог дана ничим изазване и бруталне агресије Русије” и обећали да ће је подржавати „до побједе” и „наставити да доприносе међународним напорима за очување њене независности, суверенитета, безбједности, демократије и просперитета”.

Како се наводи у саопштењу, на самиту НАТО-а у Виљнусу, савезници су се сагласили да је будућност Украјине у НАТО-у и да ће балтичке земље наставити да подржавају ову тежњу. На Самиту НАТО-а у Виљнусу 11-12. јула лидери земаља Групе седам (Г7) одобрили су Заједничку декларацију о подршци Украјини. Декларацији су се до сада придружиле и Белгија, Чешка, Грчка, Данска, Финска, Исланд, Ирска, Летонија, Холандија, Норвешка, Португал, Румунија, Шпанија и Шведска.

Ројтерс: САД одобриле слање борбених авиона Ф-16 у Украјину чим се заврши обука

САД су одобриле слање борбених авиона Ф-16 у Украјину из Данске и Холандије чим буде завршена обука пилота, изјавио је неименовани амерички званичник.

Вашингтон је дао увјеравања званичницима Данске и Холандије да ће САД убрзати одобрење захтјева за трансфер Ф-16 у Украјину када пилоти буду обучени, рекао је званичник.

Амерички државни секретар Ентони Блинкен послао је писма данском и холандском колеги у којима их увјерава да ће захтјеви бити одобрени, рекао је званичник.

Блинкен је у писму, у чију је копију Ројтерс имао увид, истакао да САД дају пуну подршку за пребацивање борбених авиона Ф-16 у Украјину, као и за обуку украјинских пилота, „што би помогло у одбрани од руске агресије“.

Данска и Холандија су недавно затражиле одобрење од САД за трансфер авиона у Украјину, пренио је Ројтерс.

Коалиција 11 земаља требало је да почне обуку украјинских пилота у августу у Данској за управљање борбеним авионима Ф-16, рекао је у јулу вршилац дужности министра одбране Данске Тролс Пулсен, додавши да очекује да ће се обука завршити  почетком 2024. године.

Предсједник САД Џозеф Бајден одобрио је у мају програме обуке за

украјинске пилоте за управљање авионима Ф-16.

Поред Данске, центар за обуку требало је да се успостави и у Румунији.

-Украјина неће моћи да управља авионима Ф-16 ове јесени и зиме - рекао је у сриједу портпарол украјинског ваздухопловства Јуриј Игнат за украјинску телевизију.

Москва: Украјиски беспилотни чамци покушали напад на Севастопољ

Бродови Црноморске флоте открили су и уништили украјински беспилотни чамац, који је покушао да их нападне недалеко од луке Севастопољ на Криму, саопштило је данас руско Министарство одбране.

У саопштењу се прецизира да су руски бродови „Инквизититив” и „Василиј Биков” спријечили напад 237 километара југозападно од Севастопоља, преносе РИА Новости.

Украјинске снаге и раније су беспилотним чамцима нападале Севастопољ, главну базу Црноморске флоте, као и друге објекте на Криму.

Тим оружјем је у јулу погођен и Кримски мост, а у нападу су убијена два цивила.

Још један дрон оборен изнад Москве, погодио зграду, нема повређених

Руска противваздушна одбрана уништила је дрон који је летио за Москву, а дијелови беспилотне летјелице пали су у зони Експо центра, рекао је данас градоначелник главног града Русије Сергеј Собјанин.

Додао је да није причињена значајна материјална штета.

На свом Телеграм каналу он је навео да, према првим подацима, нема повријеђених.

Хитне службе су међутим саопштиле да је дрон оштетио 20 квадратних метара фасаде једноспратног павиљона, преносе РИА Новости.

Руско Министарство одбране саопштило је да је дрон који су лансирале украјинске снаге усљед дејства ПВО промијенио путању и пао у Краснопресненски насип, диео Москве у којем се налазе зграде руске владе.

-Беспилотна летјелица је, пошто је погођена оружјем противваздушне одбране, промијенила путању лета и пала на нестамбену зграду у области Краснопресненски насипа у Москви. Није било жртава и пожара - саопштило је руско Министарство одбране.

Ово није прва беспилотна летјелица која се кретала ка Москви, а у претходним инцидентима такође није било повријеђених.

Зеленски: Из Њемачке стигле двије батерије ПВО система ИРИС-Т

Предсједник Украјине Володимир Зеленски саопштио је да су у ту земљу из Њемачке стигле двије батерије ПВО система ИРИС-Т.

-Два нова лансера ИРИС-Т су испоручена Украјини. Ово је моћан и пријеко потребан ПВО систем. Хвала Њемачкој на помоћи да нас заштити од руског терора - рекао је Зеленски у свом редовном видео-обраћању.

Додао је да је потписао указ о резултатима провјере војних комесара и рада регрутних центара у Украјини, објављено је на сајту украјинског предсједника.

-Руководство ће бити потпуно смијењено. Војници који су заиста били у борби, који заиста разумију како и кога треба да бирају за наше снаге одбране и безбједности, то су они који ће управљати радом територијалних регрутних центара - навео је Зеленски.

Поред тога, додао је да је потписао “један од кључних закона који је Украјини потребан за почетак преговора са Европском унијом”, а тиче се чланства у тој организацији.

-Преговори треба да почну ове године. Закон гарантује транспарентан, професионалан и правичан избор судија Уставног суда. Наша земља је корак ближе уласку у Европску унију - поручио је Зеленски.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана