Нова кованица од два евра излази 24. јануара

Tanjug
Foto: CP24

ХАМБУРГ - Нова кованица од два евра са мотивом Елбфилхармоније излази 24. јануара, а Бундесбанк је објавила како би до 30 милиона таквих кованица требало бити пуштено у оптицај.

   Ковање је у пуном јеку у Хамбургу, а дизајнирао је умјетник Михаел Ото из Роденбаха.
    
"Елбфилхармонија нам је драга, и ускоро ћете моћи плаћати са њом", објавио је у среду сенатор за финансије Хамбурга Андреас Дресел (СПД) на свом Твитер налогу. 
    
Кованице ће се поступно пуштати у оптицај као дио уобичајених готовинских потреба банака и трговаца, те ће се стога прије или касније све кованице појавити у платном промету, преносе Независне новине. 
    
Нове кованице представљају почетак пуштања у промет серије кованица "Бундеслендер 2", у којој се сваке године одаје почаст једној савезној земљи издавањем кованице од два евра са препознатљивим симболом.
    
Нова серија се посебно фокусира на културни идентитет и регионална обиљежја појединих земаља.Дизајнирао је умјетник Михаел Ото из Роденбаха.
    
Елбфилхармонија је концертна дворана и културни споменик у Хамбургу, и површином од 120.000 квадратних метара једна је од највећих њемачких концертних дворана, те 54. највиша грађевина у Њемачкој.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана