Норвешка погодиле најразорније поплаве у посљедњих 50 година

ГС
Foto: Танјуг

ОСЛО - Норвешка је данас почела са евакуацијом хиљаде људи из подручја која су поплављена изливањем ријека из њених корита, што је најтежа природна катастрофа у посљедњих 50 година. Због велике количине падавина, покренута су и многа клизишта.

Главни путеви су затворени, а жељезнички саобраћај је обустављен у дијеловима јужне Норвешке јер су се ријеке излиле из својих корита, а власти су упозориле на нове поплаве које ће услиједити у наредним данима како се вода креће према нижим обалним регијама.

У округу Инландет, једном од најтеже погођених подручја у Норвешкој, становништво је одсјечено од свијета и градоначелник тог округа каже да би помоћ државе прво требала бити послата том округу.

"Ми смо у ванредној ситуацији националних димензија", рекао је градоначелник Инландета Ауд Хове у саопштењу за јавност.

Влада је у сриједу одлучила мобилизирати више хеликоптера за учешће у евакуацији, рекло је за ТВ2 министарство правде и јавне сигурности што преноси Ројтерс.

За сада није забиљежен ниједан смртни случај у овој катастрофи, саопштиле су норвешке власти.

Снажни вјетрови, интензивна киша и клизишта погодили су протеклих дана различите дијелове нордијског региона, покварили далеководе у Финској, поплавили села у Норвешкој и Шведској и зауставили јавни пријевоз у тешко погођеним подручјима, преноси Кликс.

Шведски воз је у понедјељак искочио из шина када су поплаве однијеле жељезнички насип, при чему су три особе повријеђене.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Galerija
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана