Њемачка служба за заштиту политичара добија 200 нових припадника

Танјуг
Њемачка служба за заштиту политичара добија 200 нових припадника

БЕРЛИН - Њемачка полицијска служба задужена за обезбјеђење водећих политичара у земљи планира да значајно повећа број припадника, наводећи као разлог повећани ризик у земљи и иностранству, пред одржавање националних избора сљедеће године.

Шеф Федералне канцеларије криминалистичке полиције Холгер Минх изјавио је да та служба тренутно има више од 500 припадника који се баве личном заштитом политичара и да се планира још 100 сљедеће године када се одржавају национални избори, и додатних 100 након тога, преноси њемачка медијска група РНД.

„Ово се не односи само на растуће опасности код куће, већ и у иностранству, на примјер због ратова у Украјини или Гази“, рекао је Минх.

Његова канцеларија је одговорна за заштиту политичара, укључујући њемачког предсједника Франк-Валтера Штајнмајера, канцелара Олафа Шолца, министре савезне владе и водеће посланике у њемачком парламенту.

Њемачки министар здравља Карл Лаутербах сматра се посебно угроженим и чува се даноноћно, наводи РНД.

Фокус је такође на предсједнику Франк-Валтеру Штајнмајеру, канцелару Олафу Шолцу, министру одбране Борису Писторијусу, министарки унутрашњих послова Ненси Фезер, министру економије и вицеканцелару Роберту Хабеку и министарки спољних послова Аналени Бербок.

Остали чланови савезног кабинета имају пратњу наоружаних тјелохранитеља само у посебним приликама и такође путују у иностранство без пратње особља обезбјеђења.

РНД наводи да су партијски скупови у Њемачкој у овом тренутку генерално много више обезбјеђени него прије десет година.

Национални избори у Њемачкој заказани су за 28. септембар сљедеће године.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана