Најмање 388 људи умрло од колере у Судану за два мјесеца

Танјуг
Најмање 388 људи умрло од колере у Судану за два мјесеца

КАРТУМ - Шесторо људи умрло је од колере у Судану током викенда, чиме се број преминулих од те болести за посљедња два мјесеца повећао на најмање 388 људи, саопштиле су здравствене власти.

Суданско министарство здравља саопштило је да се у Судану за посљедња два мјесеца од колере разбољело око 13.000 људи, док је током викенда било 400 новооболелих.

У саопштењу се наводи да се колера шири у областима које су погођене недавним поплавама, посебно у источном Судану, гдје су уточиште нашли милиони становника расељених због рата.

Истиче се да је колера откривена у 10 од 18 провинција у Судану, а да су највише погођене источне провинције Касала и Ал-Кадариф. Према Свјетској здравственој организацији (СЗО), колера је веома заразна болест која изазива дијареју и тешку дехидрацију, што може довести до смрти у року од неколико сати уколико се не лијечи, а преноси се коришћењем контаминиране хране или воде.

Претходна велика епидемија колере у Судану била је 2017. године, када је за два мјесеца од те болести умрло најмање 700 људи, а оболело њих око 22.000.

У Судану већ 17 мјесеци трају сукоби између суданске војске и паравојних Снага за брзо реаговање.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана