На почетку нуклеарног рата било би више од 90 милиона мртвих

Srna
Foto: Ilustracija

Према симулацији Лабораторије за науку и глобалну безбједност Универзитета у Принстону, у првих неколико сати нуклеарног рата Русије и САД било би више од 90 милиона мртвих и повријеђених.

Колико би их још умрло од посљедица рањавања, глади и нуклеарних падавина тешко је процијенити, али симулација у трајању од четири минуте, иако изгледа попут видеоигре, показује колико би брзо ствари могле ескалирати.

Колико би посљедице нуклеарног рата могле бити озбиљне истражили су још 1982. године научници Пол Круцен и Џон Биркс, који су сугерисали да би могло доћи до толико великог облака дима да би могла наступити нуклеарна зима, која би довела до пропасти пољопривреде, а онда и цивилизације какву знамо.

Само годину касније, научници из САД и тадашњег СССР-а потврдили су ову теорију.

Модерни климатски модели, који су нешто прецизнији и софистициранији од оних које су користили Круцен и Биркс, показују да је њихово злокобно пророчанство било прилично благо спрам могућих посљедица.

Научници предвођени Аленом Робоком са Универзитета Рутгерс у недавно објављеном раду наводе да су процјене о посљедицама нуклеарног сукоба вјероватно помогле у заустављању "хладног рата", али да нови климатски модели, који у обзир узимају и климатске промјене, сугеришу да би нуклеарни рат био - катастрофалан потез.

Наиме, кад су у моделе унијели потенцијални нуклеарни сукоб између САД и Русије, резултати су били невјероватни.

Према еиховом закључку, свјетски океани би се толико Охладили да би свијет био гурнут у "мало ледено доба" које би могло трајати хиљадама година.

Чак и сукоб мањих размјера између, на примјер, Индије и Пакистана, довео би до више од 130 милиона страдалих,а 2,5 милијарде људи остало би без хране бар двије године.

Професор са Универзитета "УЦЛ" Марк Маслин, упозорава да пријетње нуклеарним оружјем, па и његовом ограниченом употребом, треба схватити озбиљно - преносе научни портали.

Он наводи да би се научници требали посветити проучавању потенцијалних посљедица у случају детонирања нуклеарног оружја, како би надлежни схватили да ће негативне посљедице кориштења таквог оружја осјетити сви - и они против којих се користи и они који га користе.

"Пријетња нуклеарним ратом није нестала, а нуклеарно ледено доба, које би збрисало живот на Земљи сљедећих неколико хиљада година, и даље је стварна могућност", упозорава он у чланку објављеном на порталу "Конверзејшн".

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана