Москва осудила план да се Кијеву дају замрзнута руска средства

Срна
Москва осудила план да се Кијеву дају замрзнута руска средства

ВАШИНГТОН - Русија је осудила планове власти САД да дају Украјини средства заплијењена од руских држављана и упозорила да ће такав потез угрозити повјерење у глобални финансијски систем и нарушити заштиту приватног власништва.

Амбасада Русије оптужила је САД за очигледно непоштовање општеприхваћених правних норми, након што је америчко Министарство правде саопштило да ће прослиједити Кијеву одузета руска средства.

"Такав опасан преседан служи само да се дискредитују САД као жбастионж слободног предузетништва. Вашингтон, сопственим рукама, подрива повјерење у амерички и међународни финансијски систем, као и безбједност јурисдикције долара", наводи се у саопштењу Амбасаде.

Амбасада је одлуку САД назвала "кршењем основних америчких вриједности које су се погрешно чиниле непоколебљивим", јавио је ТАСС.

Предсједник САД Џозеф Бајден први пут је предложио шему просљеђивања средстава у априлу, када је навео да свако заплијењено власништво које се сматра повезаним са оним што је назвао "руском клептократијом" треба да буде искориштено за подршку Украјини.

Како би тај план успио, Конгрес САД мора да усвоји допуне неколико закона, а Министарство правде САД потврдило је јуче да су те измјене укључене у финансијски пакет вриједности 1,7 билиона долара који је усвојен крајем прошле године.

Вашингтон и савезници замрзли су и средства Централне банке Русије укупне вриједности око 300 милијарди долара, али за сада немају правно оправдање да заплијене та средства.

Портпарол руског Министарства спољних послова Марија Захарова осудила је прошле седмице пљенидбу средстава као "потпуно незакониту мјеру којом се крше општеприхваћени стандарди трговинског и међународног права".

Она је упозорила да ће се било каквим покушајем узимања руских средстава и њихово просљеђивање Украјини прекршити имовинска права и да ће Русија одговорити "прикладним" контрамјерама.

Више од 1.000 руских правних лица и 1.300 појединаца су под америчким санкцијама.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана