Руски ПВО уништио и трећи украјински дрон у Белгороду

ГС/Агенције
Foto: Агенције

МОСКВА/КИЈЕВ – Специјална операција у Урајини је ушла у 536. дан.

Резников: На територији Украјине највећи број мина на свијету, потребна помоћ

 На територији Украјине налази се највећи број мина на свијету, а недостаје јој опрема за деминирање због чега је Кијеву преко потребна помоћ, изјавио је украјински министар одбране Алексиј Резников.

Резников је истакао за "Гардијан" да украјинској војсци недостају људство и опрема да очисти од мина прве линије фронта на којима се налазе милиони експлозивних направа на југу и истоку Украјине.

Резников је упутио савезницима апел за помоћ, наводећи да украјински војници откопавају по пет мина на сваком квадратном метру, које су поставиле руске трупе у покушају да осујете контраофанзиву Украјине.

Министар је истакао да је од кључне важности да савезници прошире и убрзају обуку украјинских војника за деминирање коју већ пружају неке земље, укључујући Велику Британију.

Резников је нагласио да земље које не желе да Украјини шаљу помоћ у оружју, као што је Јапан, могу да пруже помоћ у опреми и обуци за деминирање.

Неке од мина поставиле су украјинске снаге да би заштитиле своје одбрамбене линије, али велику већину мина поставили су Руси.

Украјински предсмедник Володимир Зеленски рекао је да је одлагање почетка овогодишње контраофанзиве омогућило Русији да постави милионе мина да би заштитила своје позиције.

На састанку у јулу у Рамштајну у Немачкој савеза 54 земље које подржавају Украјину, Литванија, Финска, Исланд, Норвешка, Шведска и Данска су се договориле да пруже обуку и опрему за украјинске јединице за деминирање, а друге земље су позване да се придруже.

Руски ПВО уништио и трећи украјински дрон у Белгороду

Руски системи противваздушне одбране уништили су данас трећи украјински дрон у руској области Белгород, саопштило је руско Министарство одбране.
"Данас око 13.30 часова по московском времену осујећен је још један покушај кијевског режима да изврши терористички напад беспилотном летјелицом на објекте на територији Руске Федерације", наводи се у саопштењу.

Ни у овом нападу, као ни у претходна два нема жртава.

Двије друге украјинске беспилотне летјелице чија је мета била Белгородска област пресретнуте су и уништене данас у 4.00 и 11.00 часова.  

Москва: Оборен украјински дрон изнад Белгородске области

Оборен украјински дрон изнад Белгородске области, саопштила је Русија. Кијев, са друге стране, тврди да је руска војска током ноћи два пута гранатирала Никопољску област. Њемачки „Рајнметал“ најавио испоруке дронова нове генерације Украјини.

Зеленски: Разминирање у Украјини требало би да траје годинама, а не деценијама

Предсједник Украјине Володимир Зеленски изјавио је да би чишćење украјинске земље од руских мина требало да траје годинама, а не деценијама.

Зеленски је у видео поруци рекао да је за деминирање потребна опрема од партнера, али да је веома важно и да се створи производна база у Украјини, преноси Интерфакс Украјина.

„Свакодневно наши стручњаци откривају стотине експлозивних предмета. Што будемо имали више возила и специјалних дронова за чишћење мина, то ćемо активније моћи да вратимо безбједност“, указао је Зеленски.

Њемачки „Рајнметал“ најавио испоруке дронова нове генерације Украјини

Њемачка компанија „Рајнметал“ испоручиће Украјини до краја године системе беспилотних летелица нове генерације Луна, пренио је угледни њемачки недељник Билт ам Зонтаг, позивајући се на изворе у компанији.

Украјина очајнички настоји да повећа свој арсенал оружја за борбу против руских снага, од беспилотних летјелица до муниције за тенкове.

Систем беспилотних летјелица Луна састоји се од земаљске контролне станице са неколико дронова, лансирног катапулта и војних камиона, пише њемачки недељник, додајући да би систем дронова могао да се користи за операције извиђања, наменског успостављања 4Г мреже и пресретање или ометање комуникација.

Њемачка компанија није до сада била доступна за коментар информације које је пренио недељник Билт ам Зонтаг.

Лисак: Током ноћи гранатирана Никопољска област

Руска војска је током ноћи два пута гранатирала Никопољску област.

Десетак граната је испаљено на окружни центар и општину Червоногригоривск, саопштио је на Телеграму начелник Дњепропетровске регионалне војне управе Сергеј Лисак.

Лисак је нагласио да није било жртава.

Москва: Оборен украјински дрон изнад Белгородске области

Министарство одбране Русије саопштило је да је спријечен напад украјинског 
дрона на објекте у Русији и да је беспилотна летјелица оборена изнад Белгородске области.

”Јутрос око четри сата осујећен је покушај кијевског режима да изврши терористички напад беспилотном летелицом на објекте на територији Руске Федерације“, наведено је у саопштењу Министарства, преноси Интерфакс.

Додаје се да су руски системи ПВО открили и уништили дрон изнад Белгородске области.

Није било жртава ни штете.

Белгородска област налази се на западу Русије, на граници са Украјином.

Жестоке борбе воде се око Бахмута, где траје украјинска контраофанзива. Одбијени су напади руске пешадије у Доњецкој области. На мети руских пројектила су били Запорожје и област близу Кијева.

Предсједник Украјине Володимир Зеленски апеловао је на војнике да иду на фронт, истичући да је Украјина преузела иницијативу у рату.

Русија је спријечила други напад на Кримски мост. Москва је најавила одговор на, како тврди, терористички напад.

Да би умирио америчке конзервативце, који се противе војној и финансијској помоћи Кијеву, пољски предјседник Анджеј Дуда инсистира да Русија буде заустављена у Украјини.


 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана