Мистерија кинеске подморнице: Да ли је потонуће стварно?

Агенције
Мистерија кинеске подморнице: Да ли је потонуће стварно?

ВАШИНГТОН – Кинеска нуклеарна подморница потонула је на пристаништу у бродоградилишту током изградње, што представља велики губитак за кинеску војску, објавили су данас амерички одбрамбени званичници.

Амерички званичници који нису жељели да буду именовани рекли су за ЦБС да се губитак подморнице догодио између маја и јуна.

На сателитским снимцима начињеним у јуну виде се кранови за извлачење на пристаништу у бродоградилишту у Вухану гдје је мјесец дана раније виђена подморница.

Пекинг није потврдио ове наводе, пренио је ББЦ.

Амерички званичници наводе да не изненађује то што би кинеска војска покушала да прикрије губитак једне од својих најновијих подморница.

Није јасно да ли је у тренутку инцидента подморница носила нуклеарно гориво.

На снимцима комерцијалних сателита од 15. јуна виде се више кранова у води око веза на пристаништу, док се на снимцима од 7. марта и 29. маја може видјети само једно пловило на том истом везу, наводи ББЦ.

Како се додаје, због релативно лошег квалитета снимака тешко је ипак закључити да ли су ови догађаји повезани и да ли заиста показују да се та конкретна подморница налази на везу у бродоградилишту.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана